Elfogadták a nyugdíjkorhatár meghatározásának új módszerét

8000 eurót akart a nyugdíjastól
Pozsony |

A maximális nyugdíjkorhatár alkotmánytörvénybe foglalása miatt eltörlik azt a rendszert, amely egy automata segítségével határozta meg a nyugdíjba vonulás idejét. A nyugdíjba vonulás évét ezentúl egy táblázatból lehet megtudni, amely a szociális biztosításról szóló törvénymódosítás részét fogja képezni.

Az időpont megállapításához a felnevelt gyermekek számát is figyelembe veszik. A szociális bizottsága elfogadta Ľubomír Vážny (Smer-SD) törvénymódosító javaslatát.

Vážny javaslata tartalmazta a munkaügyi minisztériumnak a kormányülésen közölt észrevételeit is. Újabban eltörlik azt a rendszert, amely a nyugdíjkorhatár megállapításánál a születéskor várható élettartamból indult ki a Statisztikai Hivatal által évente közölt adatok alapján. Ez az ún. nyugdíjautomata. Ehelyett Vážny egy olyan rendszert javasol, amely a születési év, a nem és a felnevelt gyermekek száma alapján a biztosítottak minden csoportjának egyértelműen meghatározza a nyugdíjba vonulás évét a szociális biztosításról szóló törvény mellékletében. Például egy 1958-ban született nő nyugdíjba vonulásának ideje 62 év és 8 hónap. Egy felnevelt gyermek esetében ez a korhatár 62 év és 7 hónapra csökken. Öt vagy több felnevelt gyermek esetében az illető 59 évesen mehet nyugdíjba. Az 1966-ban és ennél később született nők esetében a nyugdíjkorhatár 64 év. Egy felnevelt gyermek esetében a biztosított 63 év és 6 hónap után mehet nyugdíjba, öt vagy több felnevelt gyermek esetében 62 év és hat hónap után.

A törvénymódosítással ezenkívül meghatározzák a felnevelt gyermek fogalmát is. Felnevelt gyermek saját, örökbefogadott vagy nevelőszülők gondjaira bízott gyermek is lehet. Az egyik feltétel, hogy a biztosított személynek legalább tíz évig kell nevelnie a gyermeket, amíg az nem felnőtt korú, vagy pedig legalább öt évig, ha a gyermeket nyolc éves kora után vette gondozásba. Az az időszak is számít, amikor a szülő az esetleges rossz egészségi állapota miatt nem tudta gondozni a gyermekét, vagy ha a gyermeket egészségügyi intézmény gondjaira kellett bízni.

Egyetlen gyermek felnevelésének a feltételeit egyszerre két biztosított is teljesítheti. Egyazon gyermek esetében ugyanazt az időszakot azonban csak az egyik biztosított számára lehet beszámítani, elsősorban a nőnek. A férfiaknál ugyanakkor figyelembe veszik a különleges élethelyzeteket, mint például az anya elhalálozását.
 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?