EURO 2020: Koszovó első nekifutásra Eb-résztvevő lehet

EURO 2020: Koszovó első nekifutásra Eb-résztvevő lehet

Olaszország, Spanyolország, Belgium és Anglia nagy léptekkel halad az Európa-bajnoki kvalifikáció felé, a négy válogatott lapzártánkkor még mindig hibátlan mérleggel bírt a selejtezőkben. Lengyelország négy győzelem után meglepetésre kikapott Szlovéniában, a bosnyákoknál lemondott Robert Prosinecki szövetségi kapitány. A legnagyobb meglepetést azonban egyelőre Koszovó menetelése jelenti.

Az Európa-bajnoki selejtezők egyik nagy szenzációja lehet, ha egy olyan válogatott is kvalifikálja magát a 24-es döntőre, amely története során először indulhatott el. Márpedig négy mérkőzés után mondhatjuk, hogy az eddigi nagy meglepetést Koszovó csapata jelenti, amely még veretlen.

A csoport: meglepő cseh vereség

Az FC Basel játékosmegfigyelője­ként is dolgozó szövetségi kapitány, Bernard Challandes eddig nagyszerűen teljesít: a csapat Bulgária ellen otthon, majd Montenegró ellen idegenben 1–1-es döntetlent ért el, június 10-én pedig meglepetésre 3–2-re győzött Szófiában.

Így következett a pristinai, Csehország elleni mérkőzés, amely előtt Jaroslav Šilhavý, a cseh válogatott szövetségi kapitánya úgy nyilatkozott, az ellenfélnek nagyszerű játékosai vannak, többségük jó külföldi klubokban szerepel, de azért kezelni tudják a mérkőzést.

„Bármilyen meglepő, Koszovó most a legnagyobb riválisunk, ez a csata meg fogja mutatja, milyen irányba mozdulhatunk el”

– mondta Stefan Simic, a Hajduk Split egyszeres válogatott védője. Nos, az elmozdulás negatív irányú lett, Koszovó ugyanis hazai pályán 2–1-re győzött, így négy forduló után is veretlen.

Azonban még nem találkozott az angolokkal, akik mindössze három meccset játszottak, Csehországnak otthon, Montenegrónak idegenben lőttek ötöt, szombaton pedig Bulgáriát küldték haza 4–0-val. Kedden jön a southamptoni csoportrangadó, Challandes pedig reméli, képesek lesznek felvenni a versenyt a hazaiakkal.

„Igazi álom volt nyerni a csehek ellen, de remélem, hogy az angliai fellépés nem válik rémálommá. Lehet, hogy játékosaink nem szupersztárok, de mindenki készen áll arra, hogy a csapatért játsszon és harcoljon”

– nyilatkozta a koszovóiak szövetségi kapitánya. A válogatott a vb-selejtezőkön egy döntetlen mellett kilencszer kikapott, jelenleg viszont 14 mérkőzés óta nem kapott ki.

B csoport: helyreállt a világ rendje

Rendeződni játszik a helyzet a B csoportban, ahol az Európa-bajnok és Nemzetek Ligája-győztes Portugália két döntetlen után egy magabiztos győzelemmel tért vissza a siker útjára. Fernando Santos csapata Belgrádban Szerbiát verte 4–2-re, azt a riválist, amely egy súlyos ukrajnai vereséget követően edzőváltáson esett át, és ahol nagyon sokat vártak Ljubisa Tumbakovics kapitánytól.

„Azt mondom, egy esetleges vereséggel sem dőlne össze a világ” – próbálta levenni játékosai válláról a terhet a Mladen Krsztajicsot váltó szakember, de ezúttal csapatának nem volt esélye.

„Matematikailag még van esélyünk az Eb-szereplésre, de be kell látnunk, nem könnyű olyan csoportban jól szerepelni, ahol Portugália is ellenfél. Ez a világ egyik legjobb válogatottja, megérdemelten győzött. Hiába szereztünk két gólt ellene, ha négyet is kaptunk. Amint javul a védekezésünk, sokkal könnyebb lesz a dolgunk”

– jegyezte meg Tumbakovics.

De ne feledkezzünk meg Ukrajnáról sem, amely egy portugáliai 0–0-val nyitott, azóta négyszer is győzött és magabiztosan vezeti csoportját. Ezúttal Litvániában nyert 3–0-ra, Andrij Sevcsenko azonban óvatosabb annál, semmint túlságosan is örülne a már-már biztos továbbjutásnak.

„Úgy gondolom, hogy nincs értelme azt elemezgetni, mennyire voltunk jók. Sok hibát vétettünk, különösen a védekezésben, de az is igaz, hogy a srácoknak nehezen tudtak alkalmazkodni a pálya minőségéhez. Még van előttünk három meccs, ezeken a maximális kilenc pont megszerzése a célunk. A fő feladatot még nem sikerült megoldanunk”

– nyilatkozta.

C csoport: Löw meghökkentett mindenkit

Bár márciusban, Amszterdamban 3–2-re nyertek a németek, Hollandia visszavette saját kezébe a továbbjutás lehetőségét, ugyanis egy nagyon változatos mérkőzésen 4–2-re győzött Hamburgban, így a vesztett pontokat tekintve utolérte a riválist, sőt, az egymás elleni eredmények tekintetében jobban is áll.

A sajtó nem volt kegyes Joachim Löwhöz, akit szembesített a taktikai baklövéseivel. Az alapgondolat nem volt rossz, agresszív labdaszerzésekből gyors támadásokat indítani, erre Marco Reus, Serge Gnabry és Timo Werner tökéletesen alkalmasnak tűnt. A terv egyszer vált be (ebből Gnabry vezetést is szerzett mindjárt a meccs elején), majd amikor egyenlítettek a vendégek, Löw úgy döntött, Werner és Reus helyére két középpályást cserél be Ilkay Gündogan és Kai Havertz személyében. Ez viszont teljesen meglepte a csapatot, pillanatok alatt Hollandia már vezetett, és sokkal jobban bírta a hajrát. A kapitány azzal indokolt utólag, hogy a labdabirtoklást akarta megerősíteni, helyette azonban az ellenfél teljesen átvette az irányítást.

„Csalódottak vagyunk a vereség miatt, de ha őszinte akarok lenni, ez az eredmény nem is rossz”

– nyilatkozta meghökkentő módon Löw, akinek lapzártánk után a hibátlan északírek otthonában kellett újabb csatába vezetni csapatát.

D csoport: kapitány nélkül nincs kreativitás?

Dánia nem tudta kihasználni a nagy lehetőséget, amit az Írország-Svájc 1–1-es döntetlen jelentett, a gibraltári 6–0-s győzelem után ugyanis vasárnap csupán gól nélküli döntetlent játszott Grúziában.

A válogatott helyzetét nehezítette, hogy a térdműtétjét követően fertőzést kapott szövetségi kapitánynak, Age Hareidének megtiltották az orvosai, hogy repülőgépre szálljon, így a csapatot Jon Dahl Tomasson vezette mindkét mérkőzésen.

„Többé-kevésbé az történt a mérkőzésen, amire számítottunk. Sajnos nem voltunk elég kreatívak ahhoz, hogy elegendő helyzetet alakítsunk ki”

– nyilatkozta a tbiliszi 0–0 után.

Az egy pont ellenére Dánia még kijuthat az Eb-re, a csoportot Írország vezeti öt meccsen szerzett 11 pontjával, Dánia négy mérkőzésen nyolc, Svájc három összecsapáson öt pontot gyűjtött eddig.
 

Érdekes

Ramos utolérte Casillast

A spanyol szurkolók a két győzelem mellett mást is ünnepelhettek: a Real Madrid védője, Sergio Ramos 167. alkalommal lépett pályára a válogatottban, ezzel utolérte a csúcstartó Iker Casillast.

A hátvéd már csupán kilenc mérkőzésre van attól, hogy utolérje az európai csúcstartó Gianluigi Buffont (176) és 17 meccs kell ahhoz, hogy ne az egyiptomi Ahmed Hasszan legyen a legjobb 184 válogatottsággal.

De megdőlhet a közeljövőben még egy csúcs, Ramos jelenleg 21 gólnál jár, miközben a világ leggólerősebb válogatott védője, az argentin Daniel Alberto Passarella pályafutása során 22-szer volt eredményes.

E csoport: Dalic legjobb mérkőzése

Magyarország lapzártánk után fogadta Szlovákiát, de a múlt heti játéknapon azért akadtak érdekességek. Azerbajdzsán majdnem tett arról, hogy Wales lépéshátrányba kerüljön, de végül nem sikerült pontot szereznie idegenben (2–1), míg Horvátország 4–0-ra verte Nagyszombatban a szlovákokat. Zlatko Dalic szövetségi kapitány azt mondta, amióta szövetségi kapitányként irányítja a horvátokat, ez volt a legjobb meccse a válogatottnak. De semmit sem ér az egész, és hiábavaló volt a show, ha nem sikerül elhozni a három pontot majd Bakuból.

F csoport: a spanyoloknak minden meccsen nyerniük kell

Spanyolország hozta a kötelezőt, és immáron öt meccsen maradt hibátlan. Előbb Romániában nyert 2–1-re, majd vasárnap Rodrigo és Paco Alcácer dupláival 4–0-ra verte a Feröer-szigetek válogatottját.

Robert Moreno először is elődjének, a gyermekét súlyos betegségben elveszítő Luis Enriquének üzent, és a győzelmet neki ajánlotta.

„Nagyon elégedett vagyok, lépésről lépésre haladunk, és közel járunk ahhoz, hogy elérjük a célunkat. Nekünk minden mérkőzést meg kell nyernünk. Az, hogy a románok és most a feröeriek is megváltoztatták az alaptaktikájukat csak azt jelezi számunkra, hogy tisztelnek bennünket”

– nyilatkozta.

A spanyolok hat forduló után hétpontos előnnyel vezetnek, a második helyért azonban nagy a harc a 11 pontos svédek, a 10 pontos románok és a 9 pontos norvégok között.

G csoport: feltámadtak az osztrákok

Lengyelország váratlan bukásával szorossá vált az élmezőny, a listavezető az első négy meccsén 12 pontot szerzett és gólt sem kapott, azonban Ljubljanában 2–0-s vereséget szenvedett Szlovéniától.

„Még mindig van 12 pontunk, és tudjuk, mit csináltunk rosszul Ljubljanában. Kielemeztük azt a mérkőzést, lehet, teljesen más lett volna a vége, ha Kamil Grosicki gólját nem érvénytelenítik a bírók. Ez azonban a múlt, most jöhet a varsói, osztrákok elleni rangadó”

– nyilatkozta Jerzy Brzeczek szövetségi kapitány, akinek nagy segítség lenne, ha egyik kulcsembere, a Szlovéniában sérülés matt hiányzott Kamil Glik vállalni tudná a játékot.

A Franco Foda és Szabics Imre irányította osztrákok két vereséggel kezdték a kvalifikációt: előbb otthon Lengyelországtól (0–1), majd Haifában Izraeltől is kikaptak (2–4), júniusban azonban erőre kaptak, legyőzték Szlovéniát (1–0) és Észak-Macedóniát (4–1), múlt pénteken pedig 6–0-val küldték haza Lettországot.

„A lettek kiütése növelte a játékosok önbizalmát, ez is volt a terv. Lengyelországban szeretnénk győzni, ám minden forgatókönyvre fel kell készülnünk. Nagyon fontos mérkőzés előtt állunk. Márciusban, Bécsben árnyalatnyi különbség okozta a vesztünket. Tudjuk, hogy a lehető legkevesebb hibát kell elkövetnünk”

– hangsúlyozta Franco Foda.

H csoport: Luis Fernandez üzent a PSG-nek

Valószínűleg októbertől jönnek majd az igazi izgalmak a H csoportban, ahol Franciaország, Törökország és Izland egyaránt négy győzelemmel és egy vereséggel áll az élen. A felek körbeverték egymást, és a megjelenésünk napján rendezendő meccseken (Albánia–Izland, Franciaország–Andorra, Moldávia–Törökország) is nagy meglepetés lenne, ha pontokat veszítenének.
Ami a múlt héten lejátszott kört illeti, a törökök vért izzadva nyertek Andorra ellen, a cserejátékos Ozan Tufan a 89. percben gyötörte be az 1–0-ás sikert jelentő találatot. Izland eljátszogatott Moldáviával (3–0), míg Franciaország 4–1-re győzött Albánia ellen.

A Le Parisien az 1984-ben Európa-bajnoki aranyat, két évvel később vb-bronzot nyert Luis Fernandezt kérdezte a mérkőzést követően, és a PSG korábbi játékosa, majd edzője azt mondta, egyértelmű, hogy a júniusi, törökországi 2–0-ás vereség egyszerű kisiklás volt. „Ezúttal minden tökéletesen működött. Olyan francia csapatot láttunk, amely egyszerűen akart játszani anélkül, hogy bonyolultabbá tenné az életét. Amikor a válogatottunk ilyen egységes, akkor a legnehezebb legyőzni” – mondta.
Külön kiemelte, mennyire tetszett neki Kingsley Coman játéka, nagyon örült a két góljának. Hozzátette, Jonathan Ikoné is betalált, azaz három gólt is egykori PSG-nevelés szerzett.

„Ez újabb bizonyíték arra, hogy a párizsiak nagyon tévednek, amikor nem játszatják a fiataljaikat”

– üzente egykori klubjának.

I csoport: megoldást keres a skót kapitány

Lehetséges, hogy 24 év után is Skócia nélkül rendezik majd az Eb-t, a csapat 1996 óta nem tudta kvalifikálni magát, és miután pénteken Glasgow-ban 2–1-re kikapott az oroszoktól, ezúttal is minimális esélye maradt – legalábbis innen, a Nemzetek Ligájából ugyanis még eljuthat oda.

Steve Clarke szövetségi kapitány sem tűnik túl pesszimistának.

„Hinned kell abban, hogy van megoldás. Ez még csupán a harmadik mérkőzésem volt a fiúkkal, akiktől még mindig tanulok. Vannak olyan posztok, ahol erősebbek vagyunk, mint mások, és a csoportunkat látva úgy gondolom, hogy van elég tehetségünk ahhoz, hogy versenyképesek legyünk”

– mondta.

A papírforma azt diktálja, hogy lapzártánk után sem nő drasztikusan a boldogságindexe, a Hampden Parkba ugyanis az a Belgium látogat, amely öt meccsen ötször nyert és 15–1-es a gólkülönbsége. A tavalyi vb bronzérmese a múlt héten Michy Batshuayi vezetésével San Marinóban nyert 4–0-ra.

J csoport: Prosinecki távozott Boszniából

Finnország ismét úgy futott neki az olaszok elleni mérkőzésnek, hogy na, majd most: azonban csak annyit ért el, hogy bár nyerni nem tudott, de 1977 óta legalább végre gólt szerzett – ki más, mint a Norwich City sztárja, Teemu Pukki, tizenegyesből.
Olaszország így most már hat meccsen 18 pontot szerzett, nagy tótágas kell, hogy elbukja a kvalifikációt. A második helyen még mindig a finnek állnak, a harmadikra azonban feljött Örményország, amely 4–2-re verte a bosnyákokat.
A meccset követően le is mondott Robert Prosinecki szövetségi kapitány, aki úgy vélte, már csupán matematikai esélye van csapatának a kijutásra, így inkább átadja a helyét, hogy utódja felkészülhessen a Nemzetek Ligája végjátékára, ahol nagyobb a sansz a kvalifikációra.

„Amikor átvettem a válogatottat, bíztam benne, hogy kijuthatunk az Eb-re. Optimista voltam, de még mindig azt hiszem, hogy Bosznia nagyon jó csapat. Azonban valami nem működött, lehet, nem sikerült motiválnom a csapatot. Sajnos kudarcot vallottam”

– mondta.

 

Pincési László

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?