Rengeteg hibát talált a felügyelet a mohi atomerőmű 3. blokkján

Mohi |

Egyre nagyobb a bizonytalanság a mohi atomerőmű harmadik blokkjának a beindításával kapcsolatban. A Szlovák Atomenergia-felügyelet rengeteg hibát tárt fel a legutóbbi ellenőrzések során, és amíg ezeket az erőmű építői nem hárítják el, nem léphetnek tovább.

Két hónappal ezelőtt a Szlovák Villamos Művek vezérigazgatója, Branislav Strýček még azt állította, hogy a mohi atomerőmű harmadik blokkja fizikailag már szeptemberben készen áll majd arra, hogy feltöltsék fűtőanyaggal. Mára azonban kiderült, hogy a társaság ezt az ígéretét sem képes betartani. A Szlovák Atomenergia-felügyelet (ÚJD) szakemberei a legutóbbi, a reaktor feltöltését megelőző utolsó nagy ellenőrzések során ugyanis rengeteg hiányosságot találtak, amelyek elhárítása nélkül nem adnak engedélyt a munkálatok folytatására. A felügyelet erről a honlapján (www.ujd.gov.sk) tájékoztatott, külön kiemelve, hogy a Szlovák Villamos Művekre még rengeteg munka vár. Marta Žiaková, az ÚJD elnöke már korábban figyelmeztetett arra, hogy számukra „nem az a fontos, mikor kerül sor az átadásra, hanem az, hogy az erőmű biztonságos legyen”. Az eredeti tervek szerint a két blokkot 2013-ig szerették volna üzembe helyezni, az ütemterv tavalyi módosítása szerint pedig a harmadik blokk átadásának az idei második negyed-évben kellett volna megvalósulnia, a 4. blokk átadását pedig 2020 második negyedévére tervezték. Ezt azonban nemrég újabb nyolc hónappal toldották meg, vagyis a harmadik blokkot jövő februárban kellene beindítani, a rengeteg hiba miatt azonban ez a határidő is veszélybe kerülhet. Időközben az építkezés költségvetése is 2,8 milliárd euróról 5,7 milliárd euróra nőtt. (mi, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?