Szikrát hányó öreg mezőgazdasági gépek

régi traktorok

Szigorúbb tűzvédelmi intézkedéseket vezettek be a tűzoltóság szakemberei, amelyek néhány járásban július elejétől, másutt július közepétől voltak érvényben. Augusztus első hetéig szigorúbb tűzvédelmi intézkedéseket vezettek be csaknem mindenütt az ország területén.

A tikkasztó hőség idején meghirdetett tűzveszély idején tilos volt nyílt lángot használni, tüzet rakni az erdőkben, illetve azokon a helyeken, ahol könnyen átterjedhetnek a lángok a mezőre. Tilos volt a zöldhulladék égetése, nyílt láng használata és a dohányzás az adott területeken. Súlyos károkat okozhatott volna, ha kigyullad a száraz fű, a gabonatermés, vagy a szalmarakás. Az erdőtulajdonosok is kötelesek voltak folyamatosan ellenőrizni a területeiket, tűzvédelmi eszközöket helyezni el a kijelölt helyeken, karbantartani az erdőbe vezető utakat, valamint a vízlelő helyeket, hogy szükség esetén kiutazhassanak a helyszínre és vízhez is jussanak a tűzoltók. A szántóföldeken és a fafeldolgozó gépeken egyaránt kötelező a tűzoltó berendezések használata, a gépeket szikrafogóval kell ellátni. A mátyusföldi és csallóközi kisgazdákkal beszélgetve megtudtuk, hogy időnként felkapták a fejüket egy-egy hír hallatán, amikor tűz pusztított a gabonaföldeken, és néhány helyen már a lakott területeket is veszélyeztették a lángok a tikkasztó hőségben. Plauter Lászlót, a kamocsai szövetkezet elnökét egy közeli mezőgazdasági területen történt tűzeset kapcsán kerestük meg. A mezőgazdasági szakember elmondta, valahányszor ilyen estről hall, sajnálattal töltik el a történtek, és elsősorban arra gondol ilyenkor, mennyire fontos, hogy a gazdák időben le tudják cserélni az elavult technikát, és újakra, biztonságosabbra cseréljék a mezőgazdasági gépeket, mert kánikula idején valóban elég egy szikra, egy rövidzárlat, és máris baj van.

A hetvenes-nyolcvanas években a traktorok, kombájnok sokkal gyorsabban felhevültek a munkálatok során. Manapság jóval biztonságosabbak az aratógépek és a kezelőik számára is gyakrabban szerveznek tűzvédelmi iskolázásokat. Tüzet okozhat az emberi gondatlanság is, amikor a munkások elhajítják a cigarettacsikket a tarlón, vagy gyerekek játszanak katonásdit a szalmabálák tetején, és valamelyikük nadrágzsebében ott lapul a gyufásdoboz. A tűzoltóság dolgozói nem véletlenül adnak hírt a sajtóban minden ilyen jellegű tűzesetről, ilyen módon is szeretnék óvni, figyelmeztetni a többi gazdát. Álljon itt okulásul néhány nagyobb tűzeset, ahová több járásból gyűltek össze tűzoltók, hogy mentsék a menthetőt.

2015 júliusának derekán a Nagyszombati Kerületi Tűzoltó-parancsnokság arról értesítette a sajtót, hogy a szenicei járásbeli Jabláncon kigyulladt egy traktor és a szalmabálázó gép, a két berendezés össze volt kötve. Hat tűzoltókocsival mintegy tizenhárom tűzoltót vetettek be az oltási munkálatokba. Később kiderült, hogy a szénaadagoló műszaki meghibásodása miatt gyulladtak ki a gépek, és mintegy 250 000 euró kár keletkezett. Ugyanabban az évben júliusban tűz ütött ki Nyékvárkony és Pinkekarcsa között lévő mintegy kétezer négyzetméteres tarlón. A lángok ezúttal nem terjedtek túl gyorsan, mert kedvező volt a széljárás. Két évvel ezelőtt júliusban is gabonatűzhöz érkeztek ki a tűzoltók a komáromi járásbeli Csallóközaranyos térségébe. Harminc hektáron égett a gabona és itt is mezőgazdasági munkagép okozta a tűzesetet. Múlt évben júliusban a Kassai járásban Nagyida közelében egy harmincöt hektáros terület gyulladt meg, és csaknem negyvenezer euró kár keletkezett. A vizsgálat során kiderült, hogy emberi gondatlanság okozta a tüzet, gyerekek is játszottak a közelben.

Ebben az évben a szenci járásbeli Rétén július második felében izzasztott meg huszonkét tűzoltót a szövetkezetben keletkezett tűz. Kigyulladt a szemét, majd a lángok átcsaptak a szomszédos füves területekre is. Egy közelben gazdálkodó méhész kért segítséget a tűzoltóktól, mert attól tartott, hogy elpusztulnak a méhcsaládjai.

Száz Ildikó

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?