A fiatalok pénzügyi tudásán szeretne javítani a szaktárca

188 tanítási nap vár a diákokra az idei tanévben
Pozsony |

A lakosság pénzügyi ismereteit tekintve Szlovákiának még bőven van mit behoznia. A felmérések szerint az uniós átlagnál is rosszabbul teljesítünk, a pénzügyminisztérium ezért újabb kampányt indít a pénzügyi tudatosság növelése érdekében, ezúttal elsősorban a diákokat célozva meg.

„A lakosság nagy része naponta találkozik az olyan fogalmakkal, mint a hitel, kölcsön, jelzáloghitel, kamat, sokan azonban nincsenek tisztában az alapfogalmakkal sem. Ezért mindent meg kellene tennünk a pénzügyi tudatosság növelése érdekében. A lakosságnak érdemes felvérteznie magát legalább az alapvető pénzügyi ismeretekkel, hogy jobban eligazodhasson a termékek, a bennük rejlő kockázatok és lehetőségek útvesztőiben” – nyilatkozta Ladislav Kamenický pénzügyminiszter. Szerinte erre már csak azért is szükség lenne, mivel egyre több csaló használja ki a lakosság hiányos pénzügyi ismereteit, nem egyszer az összes megtakarításaiktól megfosztva a családokat. „És akkor még nem beszéltünk arról, hogy az alacsony kamatoknak köszönhetően egyre többen vesznek fel kölcsönt, miközben sokan nincsenek tisztában az ezzel kapcsolatos kockázatokkal” – tette hozzá a tárcavezető.

A nemzetközi felmérések szerint Szlovákiában a lakosság 48 százalékának vannak kielégítő pénzügyi ismeretei, ami a csupán 22 százalékos adatot felmutató Romániához képest ugyan jó, Dániában például azonban ez meghaladja a 70 százalékot.

Kamenický szerint a pénzügyminisztérium ezért is üdvözöl minden olyan törekvést, amely a pénzügyi kultúra fejlesztését segíti elő. A pénzügyi tudatosság növeléséhez azonban a szaktárca is szeretne hozzájárulni, ezért egy újabb iskolai projekttel rukkol elő. Ennek a részeként rendezik meg az iskolanapokat, amelyek során az első körben, még e hónapban 15 pozsonyi általános iskola 300 tanulója bővítheti a pénzügyi ismereteit. A projekt azonban nem korlátozódik a fővárosra. „Kollégáink e héten például már a rozsnyói általános iskolásoknak is tartanak előadást a pénzügyekről” – mondta Peter Mikloš, a minisztérium pénzügyi fogyasztóvédelmi osztályának a vezetője.

A pénzügyi tudatosság növelésében a szaktárcának besegít azonban a központi adó- és vámhivatal is. Lenka Wittenbergerová, a központi adó- és vámhivatal elnöke szerint az ő elsőrendű feladatuk az adóbehajtás hatékonyságának a növelése, így számukra is fontos, hogy minél többen legyenek tisztában az adózás fontosságával és az ezzel kapcsolatos alapfogalmakkal. Az adóhatóság is a gyerekekre összpontosít, a játékot ötvözve a tanulással, Majland néven ugyanis egy számítógépes játékon keresztül próbálják megértetni a gyerekekkel az adózás lényegét, ami a www.majland.sk honlapon bárki számára elérhető. (mi, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?