Elhalasztott szavazás Pellegriniről

Pellegrini
Pozsony |

Nem szavaztak tegnap a parlamentben Peter Pellegrini (Smer) miniszterelnök leváltásáról, mivel a plénum nem volt határozatképes. A koalíciós és az ellenzéki képviselők egymást hibáztatták, amiért az ülést nem sikerült megnyitni.

A parlament rendkívüli ülését az ellenzéki képviselők indítványozták, amiért Peter Pellegrini nem váltotta le Monika Jankovskát, az igazságügyi minisztérium államtitkárát. Bár Jankovská kedden önként lemondott, az ellenzék szerint a Pellegrini leváltását célzó szavazás továbbra is indokolt, mivel a kormányfő nem mutatott politikai felelősségvállalást.

Az ülés megnyitásáról tegnap kétszer is szavazott a parlament, azonban egyszer sem volt jelen elegendő számú képviselő. Andrej Danko (SNS), a parlament elnöke ezért berekesztette az ülést, és hétfőre halasztotta.

Képviselői adok-kapok

A történések után a koalíciós és az ellenzéki képviselők egymásra hárították a felelősséget. Peter Pellegrini elmondása szerint nem tart az ellenzék igyekezetétől, hiszen még azok a képviselők sem vettek részt a szavazáson, akik aláírták az ülés indítványozását.

„Hol vannak a legnagyobb demokraták, mint például Jan Budaj, vagy éppen Peter Osuský, akik szintén aláírták az indítványt? Mert mi itt vagyunk. Ez az ő szégyenük, nem a miénk”

– vélekedett Pellegrini.

Andrej Danko házelnök Boris Kollár (Sme rodina) távollétét kifogásolta.

„A képviselő úr valahol külföldön élvezi az életet, minket pedig ilyen kötelességekkel terhel. Ezúton fel szeretném szólítani az összes ellenzéki képviselőt, hogy vegyenek részt a hétfői ülésen, ha már egyszer ők indítványozták azt”

– jelentette ki a házelnök.

"Munkába nem jönnek, de a pénzt szedik"

Igor Matovič, az OĽaNO vezetője rámutatott, hogy a második szavazás során mindössze 3 koalíciós képviselő jelentkezett, vagyis ha az összes ellenzéki képviselő jelen lett volna a szavazáskor, az sem lett volna elég, hogy az ülést megnyissák. A parlament hivatalos honlapja szerint a szavazáson egy smeres képviselő sem vett részt, az SNS-ből mindössze Andrej Danko, a Hídból pedig Bugár Béla és Andrej Hrnčiar jelezte részvételét.

„Tulajdonképpen a Smerből egy képviselő sem volt jelen a parlamentben. Persze a fizetésükért azért bejelentkeztek. A bérüket megkapják, de a munkahelyükön nincsenek. Ez a szociális állam, amit építenek, Peter Pellegrini?”

– tette fel a kérdést az OĽaNO vezetője. 

Richard Sulík, az SaS elnöke hangsúlyozta, hogy pártjából a külföldön tartózkodó Osuský kivételével minden képviselő részt vett az ülésen, utóbbinak pedig külföldön vannak kötelességei, azért nem jelent meg.

„A koalíciós pártok képviselői akadályozták a rendkívüli ülés megnyitását, mert félnek hallani az igazságot”

– mondta Sulík, hozzátéve, hogy mindent meg fognak tenni azért, hogy a hétfői ülésen az összes ellenzéki képviselő részt vegyen.

Beblavý távol maradt

Az ülés előtt közös sajtótájékoztatót tartottak a PS–Spolu-koalíció, a KDH és a Za ľudí elnökei. Közülük egyedül Miroslav Beblavý, a Spolu elnöke rendelkezik parlamenti mandátummal. Beblavý szerint már mindenki számára világos, hogy a jelenlegi kormány alkalmatlan, azonban már előrehozott parlamenti választásnak sem lenne értelme, hiszen gyakorlatilag egy időben zajlanának a rendes parlamenti választással. Beblavý később nem is vett részt a szavazáson.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?