Csak szlovákul levelezhetünk a minisztériummal?

pp

Tisztelt Vasárnap Szerkesztősége!

Férjem 1998. október 9-én halt meg, azóta minden hónap 12. napján megkaptam utána a nyugdíjat. De tavaly ez megváltozott, nem kaptam meg 13-a előtt, de legkésőbb 17-éig. A postán telefonos érdeklődésemre azt mondták, hogy nincs megszabott dátum, 10-étől 16-áig bármikor megkaphatom a pénzt. Önök szerint ez helyes? Nyolcvanöt évesen kálváriát kell járnom, hogy megkapjam, ami a férjem után jár nekem.

A saját nyugdíjamat mindig pontosan megkapom, minden hónap 22. napján, pedig az nem a minisztériumból jön. Írtam is a belügyminisztériumba, csak annyi volt a kérésem, hogy legyen egy pontos dátum, amikor megkapom a férjem után a nyugdíjat, de nem is foglalkoztak az üggyel. Annyit válaszoltak, hogy a hivatalos szervekkel való érintkezésben az állam nyelvét, vagyis a szlovákot kell használni, és visszaküldték a magyarul írt levelemet. Hát még mindig itt tartunk, hogy a nyelvtörvénnyel érvelnek?

Gajdošík Gizella, Vágsellye

 

_______

 

Tisztelt asszonyom!

Levelében ugyan nem írta meg, milyen nyugdíjat kap a férje után, de mivel a belügyminisztériumhoz fordult, valószínűleg szolgálati nyugdíjról lehet szó. Meglehet, hogy évekkel ezelőtt ezt minden hónap 12-én küldték, de most a minisztérium honlapján az áll, hogy a szolgálati nyugdíjakat egységesen mindenkinek a hónap 15. napján utalják. Hogy a postás önnek mikor viszi ki, az más kérdés, lehet, hogy csak másnap, de ezt a postán kell tisztázni.

Ami a minisztériummal való levelezést illeti, a nemzeti kisebbségi nyelvek hivatalos használatáról szóló törvény szerint a közigazgatási szervekkel való érintkezésben azokon a településeken lehet használni a kisebbség nyelvét, ahol az adott etnikum aránya eléri a tizenöt százalékot. Ez a 2011-es népszámlálási adatok szerint már Vágsellyén, az Ön lakhelyén sincs így: a magyarok aránya akkor mindössze tizennégy százalék volt, és azóta bizonyára még kevesebb.

A minisztériumokkal, központi állami hivatalokkal való érintkezésben a szlovák nyelvet kell használni, tetszik vagy nem tetszik ez a törvény. Van gyakorlati oka is a dolognak, hiszen nehezen elvárható, hogy ott, ahol még tizenöt százaléknyi magyar sem él, legyen minden hivatalban és osztályon magyar munkatárs, viszont az is tény, hogy a magyarok többsége ott sem él ezzel a lehetőséggel, ahol megtehetné. Ahol pedig a törvény nem kötelezi a hivatalnokokat arra, hogy a magyarul írt levéllel érdemben foglalkozzanak, ott nem is fognak. Ezért ha a minisztériumtól vár választ a nyugdíjkézbesítéssel kapcsolatos kérdéseire, szlovákul kell írnia az illetékeseknek.

A teljes cikk a Vasárnap 36. számában jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?