Harabin mégsem indul a Legfelsőbb Bíróság elnöki posztjáért, Čaputovát hibáztatja

Štefan Harabin

Štefan Harabin, a Legfelsőbb Bíróság bírója visszavonta a Legfelsőbb Bíróság elnöki pozíciójáért való indulását. Ezt a csütörtöki sajtótájékoztatóján jelentette be. Döntését Zuzana Čaputová államfő kijelentéseivel indokolta, amelyek szerint az államfő nem garantálja, hogy automatikusan kinevezi a választott jelöltet a Legfelsőbb Bíróság élére.

„A különféle háttérbeli egyezkedések mellett, amelyek mindig átláthatatlan módon határozzák meg, hogy ki lehet sikeres és ki nem, most itt van egy jól látható példa is. Čaputová a legkisebb szégyenérzet nélkül jelentette ki, hogy ha a Legfelsőbb Bíróság jogszerűen megválasztott elnöke nem fog neki tetszeni, akkor nem fogja őt kinevezni”

– mondta Harabin azt is hozzátéve, hogy az államfő ezzel jól példázza, hogy a „politikusok legfelsőbb rétege el akarja lopni tőlünk az országunkat, és az egészet saját magának akarja”.       

Harabin szerint a politikusok ezen rétegének nem számítanak az emberek, az igazság és a törvény, vagyis semmi, amit a Legfelsőbb Bíróságnak kell szolgálnia. „A Legfelsőbb Bíróság így megválasztott elnöke csakis egy privilegizált legfelsőbb rétegnek szolgálhat és ezek szponzorainak” – mondta Harabin azt is hozzátéve, hogy ő ebben nem akar részt venni, és ezért visszavonja a jelöltségét.

Az államfő az Expres Rádió hétfői műsorában kijelentette, hogy nem garantálja, hogy a Legfelsőbb Bíróság választott elnökjelöltjét automatikusan kinevezi a posztjára. „Nem nevezek ki olyan személyeket, akikkel szemben szakmai vagy emberi szempontból kétségek merülnek fel. Vagyis olyan személyekről van szó, akik az adott időszakban nem járultak hozzá az igazságügy hitelességének a növeléséhez” – közölte.

Martin Strižinec, az államfő szóvivője csütörtökön a TASR-rel azt közölte, hogy a műsorban elhangzó kijelentések továbbra is érvényesek. Hozzátette: Čaputová egyelőre nem akarja kommentálni Harabin döntését.

Harabin egyúttal kijelentette: a Legfelsőbb Bíróság elnökének a megválasztása után elmondja, milyen konkrét lépéseket akar tenni a rend megteremtése érdekében, és hogy miként szeretné biztosítani azt, hogy az igazságszolgáltatás mindenkit elérjen. „Tudom, mit kell tenni, azt is, hogy hogyan, és nem félek ezt megtenni” – közölte azzal, hogy nem fogja pártatlanul és tétlenül a háttérből szemlélni azt, ami ebben az országban történik.
 

A Legfelsőbb Bíróság elnökének a megválasztására szeptember 9-én kerül sor a Bírói Tanács rendkívüli ülésén. Hárman pályáznak erre a pozícióra: Jana Bajánková, Iveta Macejková és Soňa Mesiarkinová.       A Bírói Tanács titkos szavazással fog dönteni. Annak a jelöltnek, akit a tanács az államfő elé terjeszt kinevezésre, meg kell szereznie a Bírói Tanács szavazatainak abszolút többségét.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?