Ebéd a Tarnicán

tarni

Érdemes-e lépéseket tenni a zaj ellen? Van-e értelme az ivóvíz-források tisztaságán munkálódni, amikor úgy is meghal mindenki, ha tiszta vizet iszik, ha nem?

Bandika és Ervin a névtelen kocsmában feszegették a kérdést, közben névtelen italt ittak, és nem tudták, milyen nap van éppen. Ekkor mondta be a rádió, hogy egy ellenzéki román parlamenti képviselő, bizonyos Adrian Dohotaru törvénnyel korlátozná a motorcsónakok, jet skik és egyéb hangos herkentyűk használatát a Kolozs megyei Tarnica tavon. A képviselő szerint ezek az alkalmatosságok ártanak a víz minőségének, a tó látja el ugyanis ivóvízzel Kolozsvárt. A korlátozási kezdeményezés mozgástere viszont csekély, mivel sok befolyásos embernek van telke a tó mellett, ők pedig nyilván fenntartják a jogot arra, hogy a vízen hangosan herkentyűzzenek.

Bandika és Ervin felidézték, amikor néhány éve nem is akartak a Tarnicára menni, de aztán egy falusi kanyarnál hirtelen felindulásból jobbra rántották a kormányt, és oda lyukadtak ki. Megálltak egy idős házaspár által üzemeltetett étteremben. Kikérték az étlapot, és választottak. A tulajdonos-pincérnő mondta, hogy amit választottak, az egyik sincs: vagy elfogyott, vagy nem is volt. Kértek tehát miccset, de a tulajnő azt mondta, az sincs. Hát akkor mi van ma? Hétfő. Meg kilátás van. Kértek tehát sört, mert az volt, azt itták a kilátáshoz, fehér műanyag székekről. Azon is elgondolkodtak, vajon a Tarnica szebb, vagy a némileg kanyonosabb kiképzésű Málnapataki víztározó, amely Losonc ivóvizét adja. Annyiban maradtak, hogy hasonlítgatni értelmetlenség.

Visszatérve a névtelen kocsmába: Ervin megkérdezte Bandikát, olvasta-e Bodor Ádám Éjszaka a Tarnicán című karcolatát, amely 1970. február 13-án jelent meg a kolozsvári Utunk című lapban. Bandika bólintott: nyilvánvaló. Az az a történet, amikor két ember egy hegynyeregben majdnem találkozik, a narrátor pedig megállapítja, hogy a környék sziklái olyan színűek, mint a régi angol nyelvkönyvekben. „Miszter X. és miszter Y. nejeik társaságában megtekintik a baromfiudvart. The baromfiudvar. The tyúk, the borjú, the ló: soha nem tanultam meg angolul.ˮ

Szóval ezen a tavon akarja most betiltani az Adrian Dohotaru nevű USR-es képviselő a motorcsónakázást. Esélye nem sok, hiszen épp a múlt héten hasadt szét a román kormánykoalíció, miután az ALDE kilépett belőle. A Viorcia Dӑncilӑ vezette PSD-vel pedig senki nem akar koalícióra lépni, főleg nem a novemberi államelnök-választásig, amelyen maga Dӑncilӑ is indul, de nem hogy a győzelemre, dobogós helyre sincs esélye.

Félóra volt még hátra a névtelen kocsma nyitvatartási idejéből. Bandika és Ervin kiitták névtelen italaikat, hazamentek névtelen utcáikban hunyorgó, névtelen házaikba, ettek egy kicsit az ételből, aminek az volt a neve, hogy vacsora, majd bementek a háló nevű szobába, és befeküdtek a névtelen ágyaikba. Nem szerettek üres gyomorral elaludni.

A szerző a Vasárnap munkatársa

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?