Ezüstév után teljesül a dunaszerdahelyi klubelnök álma

sakk
Dunaszerdahely |

Hét éve nincs az extraligában olyan bajnoki évad, amelyben ne lett volna érmes a duna-szerdahelyi sakkcsapat. Tavasszal a csallóköziek ezüstre váltották tizenegy fordulós igyekezetüket. Mi történt azóta a klubban, és mi hozhatnak a következő hónapok? Petényi György klubelnök válaszolt kérdéseimre.

Három arany mellett mennyit ért a negyedik ezüstérem a hétéves dobogós időszakban?
Hónapok múltán is ugyanúgy látom, mint közvetlenül a hármas záróforduló után: nem volt sikeres a 2018/2019-es évad, de a kiharcolt ezüst számunkra felér az arannyal. Mivel rossz volt a szezonunk, az utolsó forduló előtt az se volt biztos, hogy dobogós helyen végzünk. Mivel azonban a végső csatában 4,5:3,5-re legyőztük a Prakovcét, nagy riválisunk, a Slovan pedig kikapott a másik kelet-szlovákiai csapattól, a Sninától, miénk lett az ezüstérem.
Előfordult már a korábbi években, hogy a második helyről léptek ki a nemzetközi porondra, és indultak az Európa-kupában. Idén is készülnek hasonló húzásra?
Szeretnénk kiutazni az Ek-ra, de most más a helyzet, mert indul a bajnok Dunajov és a második helyezett is. Egy szövetség ugyanis három csapatot is nevezhet. A torna a montenegrói Ulcinjben lesz november 9-e és 17-e között. Ez lesz az ötödik Ek-szereplésünk. Az antalyai tizedik hely volt a legjobb, egyszer-egyszer a 11., a 12. és a 15. helyen zártunk. És rögtön hozzáteszem: a sok profi társaságában egyetlen amatőr csapatként.

Netán már a nevezés is elkészült?
Hét fordulót játszik hattagú csapatunk, melynek névsora jó előre ismert: Petényi Tamás, Bagi Máté, Varga Zoltán, Csonka Attila István, Mészáros Mihály és Takács László. Az összetétel pikantériája, hogy a csapat fele dunaszerdahelyi nevelésű játékos, a másik pedig magyarországi vendég.

És milyen együttessel állnak ki a következő extraligás pontvadászatra, együtt marad a társaság?
A csapat gerince marad, nem leszünk gyengébbek, sőt, úgy vélem, jó lesz ezután is. Némi változás azért mégis lesz, mert ebben az összetételben a gárda elérte a maximumot, sőt túl is szárnyalta azt. Erdős Viktor magyar nagymester már nem lesz köztünk, a romániai Vajda Levente nagymester is kevesebbet játszik majd, mint eddig szokott. 2008-ban, mikor elvállaltam a klub-elnökséget, volt egy álmom, mégpedig a dunaszerdahelyi sakk-klub neveltjeinek visszacsalogatása sorainkba. Így sikerült Mészáros Mihály, Csiba Dominik és Farkas Gábor leigazolása, és ebből a sorból utolsóként a jövő szezontól Rigó Zsolt nemzetközi mester is a mi csapatunkat fogja erősíteni. Ezen kívül hozzánk jön a 14 esztendős szombathelyi tehetség, Borhy Marcell is. Megismétlem: jó lesz az a csapat is!

Egymás után kétszer volt nagymestertorna Dunaszerdahelyen. Idén is volt, lesz?
Nem volt, és nem is lesz ebben az évben. Ugyanis a szokottnál eltérő időpontban zajlott a szlovák egyéni bajnokság, közel a mi nagymestertornánkhoz. A bajnokság előtt és után sem jött volna el senki Szlovákiából, így 2019-ben elmarad versenyünk, és jövő évig kell várnunk arra, hogy az indonéz és mongol elsőség után mely ország képviselője kerül a győztesek névsorába.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?