Kényelmes, menő öltözetek az iskolában

d

Az öltözködés nemcsak az önkifejezés egy formája, hanem sokszor és sokaknál státusszimbólum is. Nincs ez másként a gyerek esetében sem.

Felnőttként is rosszul érinthet bennünket egy megjegyzés, egy odavetett pillantás, amely a külsőnkre, ruházatunkra vonatkozik. De mi a helyzet a gyerekekkel, főleg a tinédzserekkel, akik életkorukból adódóan sokkal érzékenyebbek és sérülékenyebbek? Iskolakezdés táján sok szülő rágódik azon, milyen ruhákat vásároljon gyermekének, hogy megfeleljen az intézmények elvárásainak, és egyben kényelmes, divatos darabokba tudja öltöztetni csemetéjét.

Ízlésformáló hatások

A mai gyermekeket rengeteg inger éri, egész kicsi koruktól kezdve tévét néznek, látják a szüleiket internetezni, elkerülhetetlen, hogy ők is a látottak hatása alá kerüljenek.

Azt tapasztalom, hogy a mai gyerekek nagyon is divatosan öltözködnek, olyannyira, hogy néha sokkal szebb ruháik vannak, mint a felnőtteknek. Ennek egyik oka az, hogy hatalmas a választék szebbnél szebb gyermekholmiból, s valljuk be, mi is sokszor elcsábulunk, hogy megvegyünk nekik egy-egy menő szettet. A médiában látottak pedig nagyban befolyásolják a gyermek ízlésének alakulását, az eszményképek, Youtube-sztárok viselkedése és öltözködése gyakran példamutató számára.

A helyes értékrend

Már az alsó tagozaton elkezdődik a beilleszkedés, az elfogadás és a versengés, melyhez a külső, a ruházat nagymértékben hozzátesz. Az én gyerekkoromban inkább csak a lányokra volt jellemző, hogy kibeszéljék, kinek milyen a ruhája. Ma ez még inkább kiéleződött, és a fiúknál is felfedezhető. Ráadásul a gyerekek megjelenéséből gyakran arra is következtetni lehet, hogy milyen a szülők anyagi helyzete. Ez nem szerencsés, sőt gonoszkodáshoz, akár kiközösítéshez is vezethet.

Ha anyagilag megengedhetjük is magunknak, szülőként fontos feladatunk mérlegelni, hogy mit adjunk meg csemeténknek. Természetesen öltöztessük szép és vagány ruhákba, de érdemes figyelni arra, hogy eközben az értékrendje ne torzuljon. Ha deformációra utaló jeleket látunk, még idejében lépjünk közbe. Mutassunk jó példát neki, beszélgessünk vele sokat, és hívjuk fel a figyelmét arra, hogy ne a megjelenésével akarjon kitűnni az iskolában, hanem pozitív belső tulajdonságaival és tanulmányi eredményeivel.

Galéria

Minden a jó párosításon múlik!

A megjelenés meglátásom szerint nem a drága, márkás holmitól lesz ízléses és divatos, hanem az egyes ruhadarabok jó párosításától. Az üzletek kínálata hatalmas. Vásárláskor vegyük figyelembe a ruhák anyagának összetételét, a garnitúra tartalmát, továbbá az öltözet egyes részeinek más ruhákkal való kombinálhatóságát is.

Kezdjük az iskolaévet egy-két alapdarabbal, melyeket néhány feltűnőbbel kiegészítve feldobhatunk. A változatos színek jól állnak a gyerekeknek: legyünk bátrak, és tegyük szebbé napjaikat, öltöztessük őket vidám árnyalatokba.

Erre figyeljünk 2019 őszén!

  •  A skótkocka újra hódít, csinos és elegáns; az ilyen anyagból készült szoknya, blúz vagy ing ideális az iskolapadba. Alsó tagozatosok éppúgy viselhetik, mint a nagyobbak.
  •  A visszafogottabb pasztellszínek melegséget sugallnak, s jól kombinálhatók egymással.
  •  A feliratos pólók, kardigánok továbbra is trendik.
  •  A gyerekek örömmel viselik magukon kedvenc szuperhősük, mesehősük figuráját. Önbizalmat, erőt ad nekik. Ne gátoljuk őket ebben, hiszen ha jól érzik magukat az általuk viselt ruhában, az iskolában is jól teljesíthetnek majd.

Kiss Kósa Annamária

A teljes cikk a Vasárnap 36. számában jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?