Az egészséges tízórai aranyszabályai

életmód

A nyári szünetben a gyermekek mindennapjai átalakulnak. A hosszúra nyúló reggeli alvás teljesen felborítja a megszokott bioritmust. Ehhez jönnek még a strandokon elfogyasztott gyorsételek. Pedig ilyenkor sem szabadna háttérbe szorulnia a helyes és kiegyensúlyozott táplálkozásnak. A tápanyagokban gazdag étrend nagyban befolyásolja a mindenkori egészségi állapotukat, hatással van fizikai és szellemi tevékenységükre. Az iskoláskorú gyermekeket leginkább a túlsúly, a vashiány és a fogszuvasodás fenyegeti.

Szeptemberben a gyermekek mindennapjaiba visszatér a rendszer és vele együtt remélhetőleg a megfelelő táplálkozási ritmus is. Sokszor a szülők a tízórai kérdésére fókuszálnak, és megfeledkeznek a reggeliről. Kutatások bizonyítják, hogy minden harmadik gyermek üres gyomorral megy iskolába. Ha mi is egy bögre kávé elfogyasztása után indulunk munkába, akkor a gyermektől se várjuk el, hogy egyedül majd jóízűen falatozik. Pedig a reggeli nemcsak az ő, hanem a mi egészségünket is óvja. Nem beszélve arról, hogy növelheti az együtt töltött minőségi időt.

Mit csomagoljunk tízóraira?

A tízórai soha sem fogja pótolni a reggelit, és az otthon készített reggelit nem pótolhatja az iskola büféjében vásárolt. Ha a szülők saját kezűleg készítik el a tízórait, ellenőrizni tudják a minőségét. A következőket ajánljuk:

  •  Alapja legyen jó minőségű pékáru: olyan kenyér, zsömle, kifli, amely tönköly-, rozs-, zablisztből stb. készült. Gyermekeknek nem ajánljuk a szénhidrátcsökkentett pékárukat/péksüteményeket, illetve csak akkor fogyasszanak glutén- vagy bármilyen „mentes” terméket, ha ez indokolt. A szendvicsbe kerüljön növényi vagy állati eredetű vaj, magas hústartalmú szalámi/felvágott, jó minőségű sajt és friss zöldség. Választhatunk édes tízórait is, de ügyeljünk rá, hogy milyen alapanyagokból készült. Ha vásároljuk, az élelmiszercímkét ne hagyjuk figyelmen kívül!
  •  Hogyha nehéz rábírni a gyermeket a zöldségfogyasztásra, a zöldséget érdemes kipróbálni házilag készített szendvicskrémek kísérőjeként. Így a válogatósak is hamarabb megeszik. Készíthetünk tojás-, sonka-, padlizsán-, sültpaprika-krémet stb.
  •  A tízórai mellé mindig csomagoljunk friss idénygyümölcsöt. Érdemes ezt megmosva, feldarabolva dobozban elkészíteni, így nagyobb az esélye annak, hogy a gyermekünk elfogyasztja.
  •  A megerőltető szellemi terhelés mellett nem bűn, ha némi édességet is csomagolunk. Akár házilag készített finomságokkal is meglephetjük a gyermekeket, például csokis muffinnal, kakaós csigával, gyümölcsös pitével, házi zabkeksszel stb. Ha vásárolunk, figyeljünk oda a hozzáadott cukortartalomra.

Miért fontos a reggeli?

  1. A jól összeállított reggeli csökkenti a túlsúly kialakulásának veszélyét. Megfelelő arányban kell tartalmaznia szénhidrátot, fehérjét, zsírt, vitaminokat és ásványi anyagokat.
  2. A rendszeres reggelizés ellenállóbbá teszi a gyermekek szervezetét a betegségekkel szemben.
  3. Segít kialakítani a helyes étkezési ritmust és kultúrát, amely nagyban befolyásolja a felnőttkori étkezésüket is.
  4. Egy közösen elfogyasztott reggeli bizonyítottan növeli a biztonságérzetüket.
  5. Azok a gyermekek, akik reggeli nélkül indulnak el otthonról, rosszabbul teljesíthetnek az iskolában, hamarabb elfáradnak.

A teljes cikk a Vasárnap 36. számában jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?