Pozsonyi közlekedés: dugóból dugóba

A Ketelec kereszteződés építése ütemterv szerint zajlik
Pozsony |

Ismét igazolta a tegnapi tanévkezdés, hogy a fővárosi úthálózat képtelen elnyelni a naponta beérkező gépkocsik tízezreit. További nehézségeket okoznak az aktuális közlekedési projektek, melyeket hatalmas forgalomkorlátozások kísérnek. A helyzet a legoptimistább forgatókönyvek szerint csak 7–8 hónap múlva javulhat.

28 ezer autó – ennyi gépjármű érkezik naponta Dénesd irányából a fővárosba. Az, hogy mit okoz ilyen forgalom az I/63-as főúton, nap mint nap megtapasztalják az ebből az irányából ingázó sofőrök. Tegnap, iskolakezdés napján reggel 45 perces várakozást jelentettek a szakaszon. Nemegyszer előfordul, hogy a Dénesd és Rovinka közti öt kilométeres szakasz egy teljes órát vesz igénybe. 

Az R7-re várva

A helyzeten segíthet az R7-es gyorsforgalmi út megnyitása. A kivitelező már jelezte, hogy minden jel szerint sikerül a tervezettnél korábban, tehát jövő tavasszal átadni a forgalomnak ezt az útszakaszt. Ha viszont nem sikerül addig befejezni két fontos kereszteződést, amely rávezetné a forgalmat a fővárosi úthálózatra, akkor előfordulhat, hogy a dugók áttolódnak a Pozsonyhoz közeli községekből a fővárosba. Tény ugyan, hogy az I/63-as út fővárosba vezető szakaszát már kiszélesítették, bizonyos pontokon viszont, például az épülő Nivy buszpályaudvar miatt, ismét egy sávba torlódik a forgalom, a másikat ugyanis az építkezés befejezéséig, egy vagy két évig csak a tömegközlekedés és a teherautók használhatják. 
Érsek Árpád (Híd) közlekedési miniszter szerint a legfontosabb, hogy sikerüljön megépíteni a Ketelec kereszteződést, ahol az R7-es keresztezi az ugyancsak épülő D4-es körgyűrűt. „A Slovnafthoz vezető régi úton pedig meg kell építeni a főrévi körforgalmat. Ha ez nem sikerülne, akkor a forgalmat ismét egy nagy dugóba vezetnénk bele. Ráadásul ha sikerülne megnyitni az R7-est, az már a fővárosba vezető második útvonal lenne. Az egyik az 1/63-as út, a másik a gyorsforgalmi lenne, s ez már sokat segítene, elosztódna a forgalom” – állítja a miniszter. 

További komplikációk

Jó hír, hogy a Kikötői híd és a Bajkáli utca kereszteződésén, amelyet teljesen átépítenek, jól haladnak a munkálatok. Paradox módon viszont épp ezért újabb korlátozásokra lehet számítani. Nyár végén ugyan megnyitották a Kikötői híd és a Slovnafti út összeköttetését mindkét irányban, rövidesen viszont lezárják a Slovnafti útról való felhajtót a Kikötői hídra, minek következtében további megterhelés nehezedik a Bajkáli utcára. Azt, hogy az újabb útzárra pontosan mikor kerül sor, a kivitelező még nem pontosította, néhány napon belül kapja meg az összes szükséges engedélyt. Ezeket a munkálatokat a tervek szerint jövő tavasszal tudják befejezni.
Jövőre kellene elkezdődnie az egyik legbonyolultabb közlekedési projektnek. Az épülő D4-es körgyűrű miatt ugyanis meg fogják emelni a Nagyszombatba vezető D1-es sztrádát, a D4-es ugyanis a már meglevő sztráda alatt fog húzódni. Az építők a munkálatokat megpróbálják úgy igazítani, hogy az építkezés alatt szűkített sávokba vezessék a forgalmat, az esetleges elkerülő utak egyike lehet majd a régi szenci út. 
Sokaknak jelentett volna segítséget, ha szeptembertől sikerül megnyitni legalább a tömegközlekedés számára a teljes átépítés alatt álló Mlynské nivy utcát, ám a kivitelező néhány napja jelezte, hogy az utcát csak a projekt teljes befejezésekor, tehát 2020 végén fogják megnyitni. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?