Rohamléptékű a fejlődés Pelsőcön

pels

Kevés olyan összetételű önkormányzat állt fel a tavalyi helyhatósági választások után, amilyen Pelsőcön, az egykori Gömör megyei központban. A két férfi képviselő mellett ugyanis a helyi kilenctagú testületben hét nő van, és a polgármesteri posztot is hölgy tölti be. A céltudatos önkormányzati munka alig tíz hónappal a megkezdése után máris óriási eredményeket hozott. Mérlegen az elmúlt hónapok.

Tervezés, pályázás, szervezés, lebonyolítás

A tavalyi választások előtt a lakosság egy áttekinthető, kézzelfogható és megvalósítható terveket tartalmazó tájékoztatót kapott a kezébe. Ezt ma is bárki előveheti, és tételesen megnézheti, mire jutott a települése. Elöljáróban annyit, hogy idén, augusztus elejéig már 1,4 millió eurós összeg mutatkozik sikeres pályázati forrásként a település számára. Iveta Šušánová polgármester asszony szerint az eredmények önmagukért beszélnek: a tervezési és pályázási időszak után most a szervezés és a lebonyolítás ideje jött el. Van és lesz dolguk idén és a teljes megbízatási időszak alatt végig bőven, hiszen közbeszerzéseket, területrendezéseket, vásárlást, építkezés felügyeletét kell majd koordinálniuk. Ha sorba vesszük a sikeres pályázatokat, látjuk, hogy komoly fejlődés kezdődik most Pelsőcön. „Településünk vezetőségének mindig is kiemelten fontos volt az iskolák fejlesztése. Most a szlovák iskola nyelvi laboratóriumainak kialakítására 117 ezer, az iskolai könyvtár műszaki felszerelésére 103 ezer eurót fordíthatunk, és felújítjuk a tornaterem tetőszerkezetét is, 31 ezer eurós költséggel. Idén két igen fontos és kiemelt nagyberuházás indul községünkben. Az emberek egészsége mindennél fontosabb, ezért elkezdtük egy egészségügyi központ kialakítását, ahol hat szakrendelő fog majd nyílni hamarosan. A megyeházzal szemközti ingatlan teljesen átalakul, kívül-belül, a mai igényeknek megfelelővé formáljuk, 823 ezer euró áll hozzá rendelkezésre. A másik nagyberuházás a fiatalok itthon maradását szolgálja: az egykori vasúti munkásszálló épületét 36 lakásos, standard színvonalú lakótömbbé építjük át. 1,7 millió eurót fordítunk rá. Ez valódi segítség az itthon boldogulni vágyó fiataloknak.”

Galéria

Közművesítés, otthonosabbá alakítás

A településnek ugyanezen a részén egy már régen, még 1990-ben kiparcellázott, egyéni lakásépítésre szánt utcát idén közművesítenek, a villany- és vízvezetéket a szolgáltatók, a gázvezetéket az önkormányzat építteti ki. „13 ház már épül is. A hulladékgyűjtő udvarral, amelyre 470 ezer eurónk van, a közbeszerzés lebonyolításánál tartunk. Van a településen egy lakossági réteg, amely hátrányos szociális helyzetben van; lakhatása végett alacsony komfortfokozatú lakásokat is beütemeztünk, a kivitelezési tervekre és a telekvásárlásra már kaptunk támogatást, ha minden jól megy, hamarosan a szociális lakások építésében is jelentős előrelépés várható majd. Sok munkával sikerült megszervezni a roma polgárőrséget, fenntartására 138 ezer eurót kaptunk. Igen fontosnak tartom a szociális gondozói hálózat elindítását is. Tíz idős vagy ellátásra szoruló ember számára napi nyolcórás szakmai ellátást tudunk biztosítani, ezzel tíz új munkahelyet létesítettünk 148 ezer eurós ráfordítással. S végére a sok nagy tételnek még néhány apróságot említenék, olyanokat, mint a művelődési ház előtti tér pihenőparkká alakítása 5 ezer eurós költséggel, a művelődési ház új berendezésére kapott 13 ezer euró, egy útszakasz aszfaltozása és a helyi múzeum befejezése. Azt kell mondanom, az év hátralévő részében kicsit lassítani kell majd, de megállni semmiképpen nem állunk meg” – közölte a polgármester.

Komoly terveik vannak a megyeházával, felmerült már szociális vállalat gondolata, községi vállalkozásé is. Ezek előkészítése és kidolgozása vár a pelsőci képviselő asszonyokra és két férfi képviselőtársukra. „Mert a csapatunk felelős a választóinak tett ígéreteiért. A választók pedig szigorú ítészek. Az itt élőkért kell dolgoznunk pártoskodás nélkül!” – mondta el Iveta Šušánová. Aktualitásként a Pelsőci nyár című kulturális nagyrendezvény augusztus végi programját ajánlja a környék és a település lakosságának figyelmébe.

Beszédes múlt

Pelsőc és a Bebekek elválaszthatatlanok: a híres família volt a helyi gótikus templom alapítója; ennek mellékkápolnájában van a családi sírbolt. A vidék ősidők óta lakott, a Domica-barlangban és a Szilicei-fennsíkon feltárt leletek is ezt bizonyítják. A Szeleta-kultúra kőeszközei, a vonaldíszes kerámia és a bükki kultúra népeinek leletei gyakoriak errefelé. A vaskorban, időszámításunk kezdetekor a jazigok népe élt itt, egyes kutatások úgy vélik, hogy Klaudiosz Ptolemaiosz alexandriai író a jazigok földjéről készített térképén levő Philecium városa Pelsőc elődje lehet.

A település nevének keletkezésére több magyarázat is van. A latin Philecium alakulhatott át Pelsőccé, mások szerint a vidékre jellemző száraz, tar sziklás táj miatt a szláv pleš (kopasz, tar) szóból ered. De az sem kizárt, hogy visszafordításból, mert első írásos emlékének megjelenésekor, 1243-ban IV. Béla király Szár, azaz Tar Detrének és Fülöp ispánnak ajándékozta az itteni uradalmat, hogy ott templomot és erősséget építsenek. A templom alapítójának is Szár, azaz Tar Detrét tartják. A Bebek család életében mindig kiemelkedően fontos szerepe volt Pelsőcnek, vára is volt itt, egy vízivár, amely az itt összefolyó Csetnek patak és Sajó keleti teraszán épült, a folyók vették körül. Ma csupán egy alig hét méter magas, tíz méter hosszú falcsonk áll még belőle. Pusztulásának pontos idejét is tudni, 1558-ban rombolták le.

Pelsőc a gömöri vasipar egyik központja volt, számos vashámor dolgozott itt a 19. század végéig. Volt városi rangja vásártartási joggal, és megyeszékhely is volt egy évtizedig. A vármegyeházát 1716-ban kezdték el építeni, jelenleg a községi és az anyakönyvi hivatal van benne. Blum Sámuel 1896-ban gyógyintézetet alapított itt, a megye első elmegyógyintézetetét.

A teljes cikk a Vasárnap 35. számában jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?