Kecskék takarítják a királyhelmeci Nagy-hegyet

A területet a szakemberek folyamatosan ellenőrzik, már most látható a javulás
Királyhelmec |

A Bodrogköz központi városa határában található Nagy-hegyet az elmúlt évtizedek során szinte teljesen ellepte az elszaporodott gaz és aljnövényzet. Mivel a védett virágok nem jutnak kellő mennyiségű napfényhez, az illetékes szervek egy helyi mezőgazdához fordultak segítségért, aki az elkövetkezendő időszakban kecskéi segítségével fogja kitakarítani és karbantartani a domboldalt. 

Ahogy azt Katarína Mikulová, a Pozsonyi Regionális Környezetvédelmi Egyesület (BROZ) munkatársa szerkesztőségünknek elmondta, a kecskék nagyjából másfél hónappal ezelőtt vették birtokba a városhoz közeli Nagy-hegyen a nagyjából 28 hektáros területet.„Mivel a terület értékes nemzeti és európai jelentőségű védett és veszélyeztetett növény- és rovarfajoknak biztosít élőhelyet, egyértelműen tájvédelmet élvez. Az évtizedek óta érintetlenül álló területet teljesen ellepte a magas fű, benőtték a csipkebokrok és elterjedt benne az akác, a benne találha élővilágnak szinte semmi esélye nincs a szaporodásra és a megújulásra” – nyilatkozta lapunknak Mikulová. A szakember szerint az aljnövényzet, a fák és a bokrok olyan sűrűn benőtték a domboldalt és a dombtetőt, hogy a védett virágok nem jutnak elegendő napfényhez és ezáltal nem is virágzanak. „Az állatok már kint vannak, de még mielőtt nekilátnak a munkának, el kell távolítani az elszaporodott növényzetet. A kecskéknek ezután már könnyű dolguk lesz, hiszen ők nagyon ügyesen és gyorsan lelegelik a fiatal hajtásokat. Úgy is mondhatnánk, hogy ők lesznek a Nagy-hegy természetes karbantartói” – tette hozzá Mikulová. 

Kerítéssel védik, de bárki bemehet 

A projekt kidolgozása után az egyesület szakemberei a kecskefarmjáról ismert Dócs Arnold királyhelmeci mezőgazdászt kérték meg, hogy ha módjában áll, a kecsékéit a domboldalon legeltesse. „A megegyezés után márciusban megkezdtük a kerítés építését. Erre elsősorban azért van szükség, hogy a kecskék ne kóboroljanak el és hogy biztonságban legelhessenek A villanypásztorra figyelmeztető táblákkal ellátott kerítést a Latorca Tájvédelmi Körzet szakembereivel mértük ki” – mondta lapunknak Dócs. Annak ellenére, hogy egy kerítéssel elkerített, védett területről van szó, bárki átmehet rajta, a mezőgazdász és a szakemberek csupán arra kérik az arra járókat, hogy a kapukat mindig zárják be maguk után. „Azt szeretnénk, ha a terület szépen lassan megújulna, de ez nem azt jelenti, hogy el akarjuk rejteni az emberek elől. Éppen ellenkezőleg azt reméljük, hogy a kecskék munkájának köszönhetően hamarosan kitisztul a rét, megújul a növényzet, és hogy egyre több lesz itt a turista is. Az elkövetkezendő időszakban információs táblákat szeretnénk elhelyezni az ösvények mentén, melyekkel a térség élővilágát és történetét mutatnánk be” – magyarázta Mikulová. 

Hosszú folyamat 

Azt, hogy menyi idő kell a terület megújulásához, pontosan senki sem tudja, de a szakemberek szerint biztosan kell néhány év, mire minden olyan lesz mint régen. „Az állatok tavasztól őszig, az első fagy beálltájáig fognak legelni a domboldalon. Nagyon örülök a lehetőségnek, ugyanis több mint 250 kecském van, de eddig még nem sikerült ehez hasonló területet találnom” – mondta a mezőgazdász. Leczo Zoltán, Királyhelmec város kommunikációért felelős szakembere lapunknak megerősítette, hogy míg a terület valóban a város közvetlen közelében van, semmi közük a projekthez, ugyanis a dombtető már nem tartozik a város kataszterébe. „Az emberek sajnos sokszor csak a rossz oldalát nézik a dolgoknak. A kerítés építése kapcsán már többen is panaszkodtak a hivatalban, azonban ez nem a mi dolgunk, ugyanis ez egy teljesen különálló projekt” – zárta Leczo Zoltán. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?