Fico: Szeptembertől az alapiskolásokat is megilleti az ingyenes ebéd

ingyenebéd
Pozsony |

Az óvodások után szeptember 1-től az alapiskolásokat is megilleti az ingyenes ebéd. Az új tanév kezdetétől minden diák napi 1,20 eurót igényelhet étkezésre.

Robert Fico, a Smer-SD párt elnöke szerint az óvodákban semmilyen problémát nem okozott az ingyenes ebédek bevezetése, melyre hivatalosan január 1-jével került sor. „A Szlovákiai Városok és Falvak Társulása (ZMOS) kérésére az intézkedést az alapiskolák esetében szeptember 1-re halasztottuk. Az a célunk, hogy a lehető legtöbb gyerek étkezzen a menzákon” – jegyezte meg Fico, aki szerint az ingyenes ebédek bevezetésének köszönhetően az iskolában étkező alapiskolások aránya 60 százalékról 80-90 százalékra emelkedhet.

A Munka- Szociális és Családügyi Minisztérium nem csak az ingyenes ebédek árát téríti, hanem a konyhákra felvett új alkalmazottak egy évi bérét is. „Azt vártuk, hogy az új alkalmazottak száma 800 körül fog alakulni, ma 1350 főnél tartunk. Az esetek többségében szakképzettséget nem igénylő, kisegítő munkáról van szó. A minisztérium kész visszatéríteni ezeknek az alkalmazottaknak az egy évi bérét, ezt követően az önkormányzatok költségvetését fogja terhelni ez az összeg” – fejtette ki a pártelnök.

Fico szerint az új intézkedésnek köszönhetően egy kétgyerekes család évente mintegy 500 eurót takaríthat meg. Néhány polgármester azonban felhívta a figyelmet, hogy az állami költségtérítés ellenére az ingyenes ebédek bevezetése nem kevés pénzt fog elvonni az önkormányzatok költségvetéséből. A nyitrai (Nitra) városházának például csak az étkezdék felszerelésére több mint 130 000 eurót kellett költenie.

Ján Richter (Smer-SD) munkaügyi miniszter felszólította az önkormányzatokat, hogy teljesítsék a törvényből adódó kötelességeiket. Hozzátette: az ingyenes ebédek bevezetésével a szülők válláról akarják levenni a terhet. „A fenntartónak, vagyis a városoknak és a községeknek szeptember 1-ig mindig fel kell készülniük arra, hogy elméletileg akár a gyerekek 100 százaléka is igényelhet iskolai étkezést. Az a benyomásom, hogy néhány önkormányzat elhanyagolta ezt a feladatot, és most az iskolában étkező tanulók számának emelkedése emlékezteti őket arra, hogy szisztematikusan teljesíteniük kell a kötelességeiket” – jegyezte meg Richter.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?