Hirohito császárt megakadályozták abban, hogy hangot adjon megbánásának a második világháború miatt

Hirohito

Az 1950-es évek elején Hirohito japán császár hangot akart adni megbánásának országa második világháborús szerepét illetően, de az akkori miniszterelnök megakadályozta őt ebben - közölte a japán média a közelmúltban nyilvánosságra hozott dokumentumok alapján kedden.

Tadzsima Micsiju, a japán császári udvar magas rangú illetékese 18 füzetben jegyezte fel beszélgetéseit Hirohito császárral 1949 és 1953 között.

Az egyik feljegyzés szerint a császár 1952-ben közölte vele: "bármit is gondolok valójában, bele kell vennem a megbánás szót" abba a beszédbe, amelyet Japán függetlenségének visszanyerése első évfordulóján akart elmondani. 

"Ami engem illet, nagy bűnbánatot érzek. Ezt a kifejezést akarom beleilleszteni" idézte a császárt egy másik feljegyzés. 

Josida Sigeru akkoru miniszterelnök azonban ellenezte a császár tervét, hogy nyilvánosan adjon hangot sajnálatának és megbánásának. Azzal érvelt Tadzsimának: "fennáll a veszélye annak, hogy az emberek azt fogják mondani, ő volt a felelős a háború kitöréséért."

Az 1951-es San Franciscó-i békeszerződés ünnepén elmondott császári beszédből ezért kihúzták a két szót.

Az 1989-ben elhunyt Hirohito császár a jelenlegi uralkodó Naruhito nagyapja volt. Császárként ő volt a japán hadsereg főparancsnoka is. Megfigyelők szerint az nem meglepő, hogy Hirohito mélyen sajnálta a második világháborút, a most nyilvánosságra hozott dokumentumok annak mélységét tárták fel.

Történészek körében vitatott, hogy milyen felelőssége volt a háború, különösen az Egyesült Államokkal vívott összecsapás menetét illetően. Amerikai történészek egyenesen úgy vélik, hogy Hirohito nem a hadsereg bábja, hanem aktív parancsnoka volt.

A második világháborút illető megbánás még napjainkban is kényes kérdés Japánban. Csütörtökön az ország háborús múltját illetően mély megbánásról beszélt Naruhito császár, aki a háború befejezése és a japán kapituláció 74. évfordulóján, trónra lépése óta először szólalt meg az ügyben a nyilvánosság előtt.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?