Kenyér bűntudat nélkül?

tini

Őseink eledelének, a mindennapi kenyerünknek ma már meglehetősen rossz a marketingje, hiszen az utóbbi években a legkülönfélébb negatív jelzőkkel illették. Sokan tiltólistára tették, vannak, akik ételintolerancia miatt, mások az egészségesebb életmód reményében, mégis jó páran nem tudnak ellenállni neki. De lehet egyáltalán bűntudat nélkül kenyeret enni?

1. Süss magad

Ha biztosak akartok lenni abban, hogy egészséges alapanyagokból álló kenyeret esztek, akkor ne kísérletezzetek mindenféle kenyértípussal. Próbáljátok meg megsütni magatok, nem olyan nehéz ám, csak alig néhány összetevő kell hozzá. És nincs annál jobb, mint amikor a friss kenyér illata lengi be a házat, azé a kenyéré, amelyet ti sütöttetek. Akár teljes kiőrlésű lisztből.

2. Édesség helyett

Ha azért nem esztek kenyeret, mert fogyni szeretnétek, ám egy-két kocka csokoládé azért lecsúszik, akkor itt egy megdöbbentő adat. 100 g fehér kenyérben 238 kalória van, míg ugyanennyi tejcsokoládéban több mint a duplája. Így édesség helyett egyetek inkább egy szelet kenyeret, hiszen az jobban táplál.

3. Sportolj

Ha egyik falatnak se tudtok ellenállni, akkor sem kell csüggednetek, hiszen az extra mozgással egyenlíthettek a mérlegen. 100 kalória ledolgozásához elég tíz perc biciklizés vagy kocogás, de ha nem igazán szerettek sportolni, akkor 25 perc sétával is kiválthatjátok. És milyen jó ez a kalóriaszámlálás, hiszen még matematikai egyenleteket is megoldhattok. Ki hitte volna, hogy ennyi haszna van annak, ha tudatosan éltek?

4. A gluténmentes

Ha egészségi okokból nem ehettek kenyeret, akkor próbáljátok meg gluténmentessel kiváltani. Ma már nagy a választék, a speciális üzletekben többfélével is találkozni. Sőt, a nagyobb boltok polcain is megtalálni már a gluténmentes kenyeret, de ha ügyesek vagytok a konyhában, próbálkozzatok meg a sütésével.

5. Helyettesítsd

Akik teljesen elzárkóznak a szénhidrátoktól, vagy csak nagyon minimális mértékben fogyasztják őket, azok pedig helyettesíthetik mással a kenyeret. Puffasztott rizs, lapkenyér, extrudált kenyér – ezek a fura dolgok a modern kenyérhelyettesítők. Akik a hagyományosabbaknál maradnának, azok cseréljék a kenyeret zöldségre.

A teljes cikk a Vasárnap 34. számában jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?