Az afrikai sertéspestis egyelőre a fertőzött területen belül lokalizálódik

Házi sertésekre terjedt át az afrikai sertéspestis Kárpátalján
Pozsony |

A Tőketerebesi járásbeli Imreg (Brehov) község egyik háztáji tenyészetében kedden az afrikai sertéspestis újabb esetét vették nyilvántartásba.

A betegséget egy házi sertésnél állapították meg, ezen kívül pedig két újabb vaddisznónál is diagnosztizálták. Erről Jozef Bíreš, az Állami Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Felügyelet (ŠVPS) igazgatója tájékoztatott pozsonyi sajtótájékoztatóján.

Hozzátette: Imregen ez már a harmadik eset, de a pestis egyelőre az ún. fertőzött területen belül lokalizálódik, nem terjedt tovább. „A mai nap folyamán három községben öljük le a sertéseket. Meglátjuk, hogy a levágott állatoknál kimutatják-e az afrikai sertéspestis kórokozóját. Ez azért fontos, hogy az állatorvosok tudják, sikerült-e lokalizálni a fertőzést, vagy pedig tovább terjed” – fejtette ki Bíreš.

Az ŠVPS igazgatója szerint beigazolódni látszik, hogy Délkelet-Szlovákiában a vaddisznók a fertőzés fő forrásai. „Ha két olyan tényező találkozik, mint a fertőzött vaddisznó és a gondatlan tenyésztő, akkor ebből szükségszerűen következik a házi sertések megfertőződése” – tette hozzá Bíreš.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?