Receptek

r

A mai menü: csípős kolbászos bableves, hétvezér-tokány, hortobágyi húsos palacsinta, gyors kapros-túrós pite és rákóczi-túrós.

Csípős kolbászos bableves

Hozzávalók: 50 dkg nagyobb szemű bab, 3 sárgarépa, 3 petrezselyem, 1 közepes zellergumó, zellerzöld, 1 csípős zöldpaprika, 1 paradicsom, 15 dkg húsos füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 fej fokhagyma, 1 ek. pirospaprika (ízlés szerint csípős is), 1 szál parasztkolbász, őrölt bors, ételízesítő.

A babot szükség szerint beáztatjuk. A felkockázott szalonnát fazékban megpirítjuk, aztán rádobjuk a felaprított vörös- és fokhagymát. Pár percig pirítjuk, majd hozzáadunk 2-3 kk. pirospaprikát, és felöntjük vízzel. Beletesszük a babot, sóval, ételízesítővel fűszerezzük, és félpuhára főzzük. Ezután hozzáadjuk a felszeletelt/-karikázott zöldségeket, és készre főzzük. A végén beletesszük a felkarikázott kolbászt, majd csipetkét vagy apró galuskát főzünk bele.

Tipp: A csipetkét 1 tojásból és kb. 15 dkg lisztből egy kevés sóval gyúrjuk, aztán elcsipkedjük. Tálaláskor a leveshez tejfölt is kínálhatunk.

Hétvezér-tokány

Hozzávalók: 2 vöröshagyma, 3 ek. olaj, 30 dkg marhalábszár, 30 dkg sovány sertéscomb, 1 nagy csirkemell (vagy 40 dkg fiatal borjúhús), só, késhegynyi pirospaprika, 1 csapott mk. őrölt fekete bors, 4-5 gerezd fokhagyma, 1-2 rozmaringág, friss kakukkfű, ételkeményítő, 1 kis, hegyes zöldpaprika.

A felaprított hagymát olajon, fedő alatt megfonnyasztjuk. A csíkokra vágott marhahúst a hagymás olajba forgatjuk, és erős lángon fehéredésig sütjük. Annyi vízzel öntjük le, hogy éppen ellepje, majd lefedve, időnként megkeverve egy óráig pároljuk. A felcsíkozott sertéshúst a marhahúshoz keverjük; megszórjuk sóval, borssal. A rozmaring- és kakukkfűleveleket apróra vágjuk, a tokányra hintjük, s hozzátesszük a felaprított fokhagymát. Egy óráig együtt puhítjuk, majd belekeverjük a lebőrözött, kicsontozott, csíkokra vágott csirkemellet (vagy borjúhúst), és az egészet puhára pároljuk; szükség szerint kevés vizet öntünk hozzá. A végén egy-két evőkanál ételkeményítővel besűrítjük. Tálalás előtt a kis, hegyes paprikát karikákra vágva a tetejére szórjuk.

Tipp: Puha fehér kenyér illik hozzá, de főtt burgonyával is kínálhatjuk.

Hortobágyi húsos palacsinta

Hozzávalók: 40 dkg csirkemell, sertés- vagy borjúcomb, 1 hagyma, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, 2 ek. olaj, 1 tk. pirospaprika, 3 + 1 dl tejföl, 2 szál petrezselyemzöld; tészta: 15 dkg liszt, 3 tojás, 2 ek. olaj, 4 dl tej.

A finomra vágott hagymát 2 ek. olajon megfonnyasztjuk. Rádobjuk a felkockázott húst, megpirítjuk, megszórjuk pirospaprikával, hozzáadjuk a felkarikázott zöldpaprikát és a hámozott, negyedekre vágott paradicsomot, megsózzuk, s fedő alatt puhára pároljuk (25-30 perc).

A palacsintatészta hozzávalóit simára keverjük, fél órát pihentetjük, majd a masszából 12 palacsintát sütünk.

A húst kiszedjük a levéből, apróra vágjuk vagy megdaráljuk. A levében elkeverünk 3 dl tejfölt, összeforraljuk, és annyit adunk belőle a húshoz, hogy kenhető masszát kapjunk. Megkenjük vele a palacsintákat, batyuszerűen felhajtjuk, összecsavarjuk, és tűzálló tálba sorakoztatjuk. Megöntözzük a megmaradt tejfölös-paprikás mártással, és 200 fokos sütőben átforrósítjuk (10 perc). Tejföllel meglocsolva, petrezselyemmel díszítve tálaljuk őket.

Gyors kapros-túrós pite

Hozzávalók: 30 dkg liszt, 13 dkg vaj, 2 tojássárgája, tejföl, só; töltelék: 20 dkg édes tehéntúró, 6-8 dkg vaj, 1 tojássárgája, 2 tojásfehérje, kapor, só.

A lisztből, vajból, tojássárgájából tésztát gyúrunk annyi tejföllel, hogy meglehetősen lágy legyen. Ujjnyi vastagra nyújtjuk, széleit fölhajtva tepsibe tesszük, s jó vastagon megkenjük a töltelékkel (amelyhez a tehéntúrót összevegyítjük a vajjal, tojássárgájával, a két tojás kemény habbá vert fehérjével, ízlés szerint sóval s apróra vágott kaporral). Tetejét megkenjük tejföllel; forró sütőben megsütjük.

Rákóczi-túrós

Hozzávalók: 30 dkg liszt, 1 tk. sütőpor, 15 dkg vaj/margarin, 5 dkg porcukor, 1 vaníliás cukor, 3 tojássárgája, 2 ek. tejföl; töltelék: 2 tojás, 30 dkg túró, 15 dkg porcukor, 5 dkg mazsola, 2 ek. búzadara, 1 citrom; hab: 3 tojásfehérje, 15 dkg kristálycukor + 10 dkg baracklekvár a kenéshez.

A lisztet elkeverjük a sütőporral, majd elmorzsoljuk a zsiradékkal. Hozzákeverjük a cukrot és a vaníliás cukrot, a tojássárgákat, tejfölt, összegyúrjuk, s fél órára hűtőbe tesszük.

A töltelékhez a túrót elkeverjük a porcukorral, mazsolával, a 2 tojás sárgájával, a búzadarával, reszelt citromhéjjal, végül a tojások keményre vert habjával.

A tésztát kinyújtjuk, 25 x 30-as tepsibe helyezzük; villával megszurkáljuk, és 160 fokra előmelegített sütőben 10-15 percig sütjük. Utána kivesszük, megkenjük baracklekvárral, ráhalmozzuk a túrótölteléket, és visszatesszük, de már csak 140 fokra és 10 percre. Akkor jó, amikor barnulni kezd a széle.

A tojásfehérjéket jó keményre verjük a kristálycukorral. A habot a túróra rakjuk, aztán a 120 fokra visszavett sütőben 20 percig szárítjuk.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?