Magyarország tortája

ds

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete a kormány felkérésére a 2007. augusztus 20-i ünnepségre alkotta meg először az ország születésnapi tortáját. Azóta minden évben pályázatot írnak ki rá, melyre Magyarország cukrászatai nevezhetnek be saját tortáikkal.

Az eddigi győztesek:

2007 – madártejtorta; 2008 – szatmári szilvatorta; 2009 – pándi meggytorta; 2010 – szilvagombóctorta; 2011 – kecskeméti barackos kölestorta; 2012 – szabolcsi almás máktorta; 2013 – milotai mézes grillázstorta; 2014 – somlói revolúció; 2015 – pannonhalmi sárgabarack-pálinkás karamelltorta; 2016 – az Őrség zöld aranya; 2017 – balatoni habos; 2018 – komáromi kisleány.

Országtorta 2019

Boldogasszony csipkéje

Csipkézett levele nyomán a magyar népnyelv így nevezte el a málnát. A nyertes torta összes rétegében megtalálható ez a rendkívül ízletes gyümölcs; több mint 60 dkg van benne. A tortát roppanós réteg, málnás átitatott piskóta, málnás-fehércsokoládés krém, citromos-bazsalikomos felvert ganache (párizsi krém), málnalekvár és málnás meringue (habcsókréteg) alkotják. A tetején lévő csipkét citromos-bazsalikomos felvert ganache díszíti, közeit málnalekvár tölti ki. Liofilizált (fagyasztva szárított) málnadarabokkal megszórt meringue-ek és zöldre színezett fehércsokoládé lapok egészítik ki.

A receptet még nem tették közzé, ám az előzetes leírásból is látszik, hogy a különlegesség elkészítése házi körülmények között nem kevés nehézségbe ütközik. Ez a korábbi torták legtöbbjére is érvényes, de talán a 2012-essel mi is kísérletezhetünk:

Szabolcsi almás máktorta

Hozzávalók – tészta: 12 tojásfehérje, 12 ek. cukor, pici só, 2 mk. őrölt fahéj, 1 citrom reszelt héja, 36 dkg darált mák, 4 ek. az almás töltelékből, 12 dkg darált keksz; almás töltelék: 1,3 kg reszelt alma, 1 citrom leve, 2 kk. őrölt fahéj, 10 dkg cukor; krém: 9 tojássárgája, 10 ek. cukor, 1 vaníliás cukor, 9 dl tej, 10,5 dkg étkezési keményítő, 4 dl növényi tejszín.

Almás töltelék: Az almát meghámozzuk, lereszeljük, hozzáadjuk a citrom levét, a fahéjat és a cukrot, majd megpároljuk. Utána hagyjuk kihűlni.

Krém: A tojások sárgáját a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, aztán hozzáadjuk az étkezési keményítőt és 1 dl tejet. A többi 8 dl tejet felforraljuk, és hozzákeverjük az előbb elkészített tojásos masszát; sűrűre főzzük, majd hagyjuk teljesen kihűlni.

Tészta: A tojások fehérjét a cukorral kemény habbá verjük. Hozzáadjuk a darált mákot, reszelt citromhéjat, a fahéjat, végül a darált kekszet. Laza mozdulatokkal összeforgatjuk. A masszát elfelezzük, és 2 tortaalapot sütünk belőle (26 cm-es formában). 3-3 lapra vágjuk őket.

Amikor a krém teljesen kihűlt, a tejszínt kemény habbá verjük, és összeforgatjuk vele.

Összeállítás: Tészta – krém – tészta – almás töltelék – tészta – krém – tészta – almás töltelék – tészta – krém – tészta, majd kívülről befedjük a megmaradt krémmel. Ezután tetszés szerint díszíthetjük.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?