Gyilkosságok sorát tervezték

Kocner
Pozsony |

 Szeptemberben lezárhatják a Ján Kuciak újságíró és jegyese, Martina Kušnírová meggyilkolásának ügyében indított nyomozást. Mint kiderült, az ügy gyanúsítottjai további 3 gyilkosságot terveztek, egy ügyészt csak azért nem öltek meg, mert a Kuciak-ügyben letartóztatták őket. 

Rendkívüli sajtótájékoztatót tartott tegnap a Kuciak-ügyet felügyelő két ügyész. Nevüket és arcukat biztonsági okokból nem lehet közzétenni. Elárulták, hogy a nyomozás jelenleg olyan stádiumban van, hogy szeptemberben elküldhetik az aktát az érintett feleknek, s ha nem lesznek nehézségek, ősszel elkészülhet a vádemelési javaslat. A nyomozás során sikerült megszerezni Marián Kočner és Alena Zsuzsová kommunikációját, amelyből több száz oldal már nyilvánosságra került, ám az ügyészek szerint ez is csak a jéghegy csúcsa. Az üzeneteket jelenleg a hatóságok elemzik, de már most tudni belőlük, több magas beosztásban levő hivatalnok és közszereplő is adott át Kočnernek kényes üzeneteket. „Nem az a baj, hogy kommunikáltak vele, hanem az, amit mondtak neki, vagy amilyen információkat adtak át neki. Valóban azt ajánlom mindenkinek, akik ebben a kommunikációban érintettek, hogy még most, a nyomozásnak ebben a stádiumában jöjjenek el elmagyarázni tetteiket, mert később jelentős hátrányuk származhat a hallgatásból” – mondta az egyik ügyész. Az ügyészek többször hangsúlyozták, hogy nem Kočner politikusokkal folytatott kommunikációja érdekli őket. 

Kész a nyomozati akta

Szeptemberben ismertetik az érintett felekkel a nyomozati aktát. Novemberben jár le a gyanúsítottak, Miroslav Marček, Szabó Tamás, Andruskó Zoltán és Alena Zsuzsová vizsgálati fogsága. A bíróság döntése alapján ez után is rács mögött maradhatnának, az ügyészek szerint addigra sikerül leadni a komplett vádemelési javaslatot. A gyilkosság megrendelésével gyanúsított Marián Kočner jelenleg váltóhamisítás miatt ül vizsgálati fogságban. 
Az ügyészek szerint a gyanúsítottak sora ez ügyben már nem fog bővülni, s bár a hatóságoknak még vannak kételyeik, szinte biztos, hogy a fiatal párt Miroslav Marček gyilkolta meg. 

További gyilkosságok

A nyomozás során nem sikerült megtalálni a teljes lőfegyvert, csupán a puskacsövet egy folyóban. A gyanúsítottak ellen az ügyész szerint számos bizonyíték van, tehát a vád során nem csak a rendőrséggel együttműködő Andruskó Zoltán vallomására fognak hagyatkozni. 

Az ügyészek ugyanakkor eldöntötték, hogy a gyanúsítottakkal összefüggő összes gyilkosságot a Kuciak-ügyön dolgozó nyomozócsoport fogja vizsgálni. Tehát Maroš Žilinka, Peter Šufliarsky ügyész és Daniel Lipšic jogász meggyilkolásának előkészítését is, ebben az esetben ugyanis Kočner kivételével ugyanazok a gyanúsítottak. Ugyanúgy ehhez a csoporthoz köthető Molnár Péter gútai vállalkozó és Basternák László, Ógyalla polgármesterének a meggyilkolása, amelyet újonnan ugyancsak a Kuciak-ügyön dolgozó nyomozócsoport vizsgál. 

„Egyelőre nincsenek olyan bizonyítékainak, melyek alapján egyértelműen kijelenthetnénk, hogy ez az ember rendelte meg ezeket a gyilkosságokat is” – nyilatkozta Kočnerről az egyik ügyész, hozzátéve: a Kuciak-ügyben is először az elkövetőket gyanúsították meg, később került sor a megrendelőre. 

Žilinka és Lipšic meggyilkolását állítólag 2017 őszén rendelték meg. Šufliarskýét 2018 nyarán, Kuciak meggyilkolása után kellett volna kivégezni. „A megrendelések reálisak voltak, s az érintettek valóban életveszélyben voltak. Ez az eset az ország bűnügyi történetében is egyedülálló, ilyesmivel még nem találkoztunk” – állítja az ügyész arra utalva, hány közismert és fontos ember kivégzését tervezte a banda, és mennyi gyilkosság volt már a rovásán. 

Bödör is intézkedett

Az ügyészek tegnap azt is elárulták, miért vonták vissza tavaly néhány perc elteltével a Norbert Bödör nyitrai vállalkozó ellen kiadott elfogatóparancsot. Az ügyész szerint miután jóváhagyta az elfogatóparancsot, egyik kollégája megérkezett egy találkozóról, ahol megtudta, hogy a vállalkozó mindenről tud, fel van készülve a letartóztatásra. Nem akarták elárulni, honnan szivároghatott ki az információ, viszont jelezték, hogy nagy valószínűséggel rendőrségi körökből. Ez volt az egyik oka annak, miért szűkítették idén év elején a Kuciak-ügyön dolgozó nyomozócsoportot. Az ügyész szerint, ha a gyanúsított tudott a letartóztatásról, nem volt értelme elfogni, ezért visszavonta a parancsot.

Kočner üzenetváltásaiból egyébként kiderült, hogy maga Bödör lehetett az, aki rendőrségi forrásokból beszerezhette az ügyészekről és rendőrökről szóló információkat. Bödör az akkori országos rendőrfőkapitány, Tibor Gašpar rokona. 

A Denník N információi szerint Dagmar Mištíková volt az egyik ügyész, akiről Kočner megpróbált információkat begyűjteni. Abban az időben, amikor a vállalkozóval kapcsolatos bűnvádi eljárásokat kezdte felügyelni. „Légy szíves. Részletes adatokra lenne szükségem. A gyerekeiről is, ha vannak” – írta Kočner a kódolt Threema alkalmazáson keresztül Bödörnek, aki azt írta vissza, hogy intézkedik. Az újságírókról és ügyészekről való információgyűjtést a belügyminisztérium belső ellenőrző osztálya vizsgálja, s az esetet nem akarja kommentálni, ugyanúgy, ahogy Bödör sem. Mištíková már nyugdíjba vonult, ezért Kočner ügyeit más ügyész kapta meg. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?