Merkel és Orbán komolyan tárgyal

Angela Merkel
Sopron |

Sokáig úgy tűnt, csak protokolljellege lesz a Páneurópai Piknik harmincadik évfordulójának Sopronban, de kiderült, hogy Angela Merkel és Orbán Viktor hosszú kétoldalú tárgyalástis folytat.

Némileg váratlanul komoly nemzetközi politikai eseménnyé vált a Páneurópai Piknik harmincadik évfordulója Sopronban. Sokáig ugyanis az sem volt biztos, Angela Merkel német kancellár eljön-e a megemlékezésre. Ismert, hogy a rossz német–magyar viszony miatt Merkel például 2017-ben (Bohuslav Sobotka akkori cseh és Robert Fico szlovák kormányfővel ellentétben) egyedül Orbán Viktort nem hívta meg a két ország közötti barátsági szerződés aláírásának 25. évfordulójára Berlinbe.

A magyar kormány áprilisban hívta meg Sopronba Merkelt, német részről egy „elvi igen” volt a válasz, de a Népszava most azt írta, egészen három héttel ezelőttig kérdéses volt, hogy lesz-e ebből tényleges látogatás. Ehhez képest a lap információi szerint Merkel és Orbán, valamint a két kormány öt-öt delegáltja másfél órás megbeszélést folytat majd, minden aktuális politikai kérdésről.Az egyik fő téma az új Európai Bizottság és a menekültpolitika lehet.

Míg Orbán Viktor azt várja el ugyanis Ursula von der Leyentől, a testület megválasztott elnökétől, hogy „a közép-európai államokat megértve” alakítsa ezt (vagyis lehetőleg semmilyen közös menekültkvóta ne legyen),

addig pár napja Merkel arról beszélt, nagyon örül, hogy volt védelmi minisztere is meg akarja reformálni az európai menekültügyi rendszert, mert ezt valóban új alapokra kell helyezni – mégpedig a kölcsönös szolidaritás elve alapján, ami az ő olvasatában egyebek mellett a menekültkvótákat is jelenti.

Orbán azt is elvárja az új bizottsági elnöktől, hogy ne támasszon jogállami kritériumokat, Merkel számára viszont ez szintén egy fontos ügy.

Nyitott kérdés tehát bőven lesz, az jelenleg talány, hogy születik-e bármilyen megegyezés. Mint a Népszava diplomáciai forrásai megjegyezték, egy ilyen hosszú tárgyalás előkészítésekor a felek leggyakrabban azért eljutnak oda, hogy egy-két ügyben borítékolható legyen a pozitív kimenetel, hogy a sajtótájékoztatón ne csak kudarcokról, vitákról lehessen beszámolni.

Sopronban egyébként napok óta zajlanak a megemlékezések, koncertekkel, kiállításokkal, pénteken és szombaton két kerekasztal-beszélgetést is tartottak, mások mellett Balog Zoltán volt humánerőforrás miniszter, Kónya Imre volt igazságügyi miniszter, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szájer József fideszes európai parlamenti képviselő részvételével.

Érdekes, hogy a rendszerváltó politikusok közül, az egykori SZDSZből nem hívtak meg senkit, de ugyanígy nem kapott meghívót Németh Miklós akkori kormányfő sem.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?