Horvátország a szlovákiai földeken

kraljica

Már mindenhol lekerültek a földekről a tavalyi ősz vetések, és máris itt az új szezon. Tomáš Herákot, a GREEN POINT vállalat kereskedelmi képviselőjét az idei évről, és a vetőmagok teszteléséről kérdeztük.

Milyennek mutatkozik az idei év búza és repcetermése?

Változónak mondanám. Ez függ az adott területtől is. Szlovákiában több helyen is jelen van vállalatunk, és mindenhol más eredményekkel zártuk a tavalyi szezont. A változó mutatók természetesen nagymértékben az időjárás, illetve a lehullott csapadéknak a számlájára is írandók. Az idei év is alátámasztja a nézetet, miszerint szárazságtűrő fajtákra kell fókuszálni.

Önök is foglalkoznak szaporítással, főleg horvátországi nemesítéseket kínálnak a búza esetében. Miért épp Horvátország?

2012-ben kezdtük a vetőmagok forgalmazását, több nemesítőállomás fajtájának tesztelése után úgy döntöttünk, szorosabbra fűzzük a kapcsolatot a horvátországi Osijek településen székelő Mezőgazdasági Intézménnyel. Főként búzára, és szójára fókuszálunk, jelenleg durumbúzával is foglalkozunk. Ezek a nemesítések Horvátország belső részeiből származnak, ezért sokkal jobban gazdálkodnak a vízzel, jobban tűrik a szárazságot. Koraiak, aminek azért is van nagy jelentősége, mert a Nyitrától délebbi területekre már nem érdemes késői búzát vetni. A júniusi nagy hőségek miatt ugyanis a szemek megszorulnak, nem töltődnek fel, amely rontja a minőségi paramétereket.

Mely őszi búzafajtát kínálja a gazdáknak a horvátországi nemesítésekből?

Két fajtát emelnék ki. Az egyik a Kraljica, korai tar kalászú, a legelterjedtebb fajta Horvátországban. E sütőipari minőséget produkál, magas terméspotenciál (akár 11 t/ha) jellemzi, a növény átlagos magassága 75 cm. Nagyon jó az ellenállóképessége az alacsony hőmérséklettel, és a búza leggyakoribb betegségeivel szemben. Megdőlésre nem hajlamos.

A másik az Antonija, ez újdonság a kínálatunkban. Korai szálkás búza, rendkívül alkalmas speciális célokra keksziparban, vagy ostyák készítésére. A növény átlagos magassága 79 cm. Nagyon magas termőképességű (genetikai potenciál: 11 t/ha), nedves sikértartalma 21%. Nagyon jó az ellenállóképessége a megdőléssel szemben.

Tesztelik ezeket a vetőmagokat hazai körülmények közt is, mielőtt forgalomba hozzák?

Igen, portfóliónkba csak olyan fajtákat választunk be, amelyek jól bizonyítanak hazai körülmények közt is. Konkrétan a horvát fajtákat már vagy 6 éven keresztül kísérjük figyelemmel, nem csak a mi vállalatainknál, hanem más környezeti körülmények közt is. Mindemellett természetesen keressük az újat, a nagyobb teljesítményűt, és effektívebb genetikai anyaggal rendelkező fajtákat. Idén újdonság az Antonija, amely kiváló paraméterekkel rendelkezik, a keksziparban ostyák, száraz kekszek gyártására alkalmas, és a malmok is akceptálják. A tesztelt fajtákat többféle szempont szerint összegezzük, tekintettel a vetési időre, a vetőmagmennyiségre és a trágyázásra.

Fontos manapság a minőség, vagy lényegesebbek a mennyiségi mutatók?

A felvásárlók ma már nagyon odafigyelnek a minőségi paraméterekre, ezért biztosan érdemes odafigyelni erre a tényezőre. Ugyanakkor az is tény, hogy a minőségi tényezők tonnánként csak néhány eurós többletnyereséget eredményeznek.

A mezőgazdaságban égető probléma a munkaerőhiány. Önöknél is érezhető ez? Tudnak ez ellen tenni?

Mindenhol érezhető a szakképzett munkaerő hiánya. Főként a fiatalok érdektelensége jelenti a problémát a mezőgazdasági jellegű munkák iránt. Ezért fontosnak tartjuk azt, hogy épp a fiatal generáció számára tegyük vonzóvá az agrárszektort. Ezért Spearhead Academy néven indítottunk egy kétéves tanulmányi programot, amelyet anyavállalatunk az angliai Duchy College egyetemmel közösen alapított. A program elméleti ismeretek mellett a mezőgazdaságban hasznosítható gyakorlati készségek fejlesztésére szakosodott. Tanulmányaik alatt a hallgatók gyakornokként dolgozhatnak a Spearhead International angliai, valamint közép-európai farmjain. Cégünk ezzel a projekttel arra törekszik, hogy képzett, mezőgazdaságban jártas fiatalokká nevelje a diákokat.

Bővebb info: GREEN POINT, spol. s r.o.

Farná 1545

fax: +421 36 773 428 4

0918 341 838

Czigler Mónika

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?