Az LSD jótékony hatását kutatják

A bőrön keresztül juttathatók be gyógyszerek a szervezetbe
Pozsony |

Már több kutatás is vizsgálja, hogy az LSD-nek pozitív hatásai lehetnek a depresszió, lehangoltság, alkoholfüggőség vagy poszttraumás stressz okozta tünetek ellen, ám továbbra sem szabad megfeledkezni róla, hogy rendkívül veszélyes kábítószerről van szó. 

„Egy új gyógyszer kifejlesztése durván hárommilliárd dollárba kerül. Ezt csak a legnagyobb gyógyszergyártó cégek engedhetik meg maguknak” – állítja Ľubomír Okruhlica, a pozsonyi drogfüggőségek kezelésével foglalkozó központ igazgatója.


A szakemberek egyelőre nem tudják biztosan, milyen arányban és milyen időtartamig lenne biztonságos a szer adagolása, és azt sem, hogy milyen kritériumok alapján lehetne kiválasztani a pácienseket. „Az LSD hosszú távú negatív hatásait úgyszintén nehéz kideríteni, és számolni kell még azzal, hogy a kábítószernek különösen káros hatása lehet a szervezetre, ha például gyógyszerekkel kombinálják” – tette hozzá Okruhlica. Az LSD és egyéb hallucinogén drogok, mint például az ecstasy, gyógyszerészeti felhasználásának kutatásával elsősorban svájci és amerikai klinikákon foglalkoznak. 


Az LSD a legszigorúbban ellenőrzött kábítószerek közé tartozik. „Birtoklása, előállítása és terjesztése büntetendő, használata azonban nem” – mondja az igazgató, hozzátéve, hogy kutatási célokra szintén legálisan felhasználható és előállítható. Ugyan hallucinogén drog, amely eltorzítja az érzékeinket és jelentősen befolyásolja a hangulatunkat, Okruhlica emlékeztetett, hogy más gyógyszerek is tartalmaznak olyan anyagokat, amelyeknek hasonló a hatásuk.


Okruhlica szerint az LSD felhasználása a gyógyszeriparban kétoldalú. Egyik előnye, hogy a szer nem okoz függőséget, kicsi a kockázata a halálos komplikációknak. Másik oldalon azonban, hallucinogén mivoltának köszönhetően, komoly mentális problémákat idézhet elő, például skizofréniát. „A lakosság körülbelül 15%-ának van hajlama erre a betegségre” – mondja a szakértő, hozzátéve: az LSD hatása alatt növekszik az esélye annak, hogy az ember kárt tesz magában, valamint, hogy olyan környezetbe kerül, ahol könnyedén be tud majd szerezni egyéb kemény drogokat is. 
Zuzana Kamendy, a drogelvonó központ intézetvezetője elmondta, tavaly összesen négy pácienst kezeltek hallucinogén anyagok okozta problémákkal a több mint 3000 páciensből. „A legtöbb esetben metanfitaminfüggőségről van szó” – tette hozzá Kamendy. (szh, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?