„Kočnert mindenhol nyitott ajtó várta. Ez az igazi tragédia!”

Pozsony |

A Denník N által több részletben közölt, a Marián Kočner és Alena Zs. közötti, titkosított üzenetekben folytatott kommunikáció jelentőségéről és hatásáról Grigorij Mesežnikov politiológust kérdeztük.

Mennyire fajsúlyos a napokban nyilvánosságra hozott kommunikáció, mit tart a legveszélyesebbnek vele kapcsolatban?
Ez az egyik legkomolyabb dolog, ami a tragikus eset óta történt. Nemcsak a gyilkosságra nézve, hanem az egész államra: hova be nem jutott a maffia, milyen szinteken meg nem jelentek a maffiózók. Tény, hogy az akkori köztársasági elnökön, Andrej Kiskán és néhány ellenzéki politikuson kívül a hazai politikai szcéna meg volt fertőzve a Kočner-féle vírussal. Kočner mindenhol jelen volt. Nem kellett, hogy mindenhol sikeres legyen, de mindenhol nyitott ajtó várta. Ez tartom az igazi tragédiának. A Főügyészség, a rendőrség, a bíróságok, a kormányzati intézmények szinte mind érintve vannak, sőt, egy házban lakott a kormányfővel. Biztos vagyok benne, ha egy ilyen embernek lehetősége nyílt négyszemközt beszélnie a miniszterelnökkel, kihasználta azt arra, hogy befolyással legyen a dolgok alakulására. Lehangoló kép ez a hazai politikai képviseletről, különösen a Smerről és a kormányzó pártokról.

Milyen hatása lehet a kommunikációnak Bugár Bélára nézve?
Feltételezem, hogy kizárhatjuk, hogy komolyabb kapcsolat is volt Bugár Béla és Kočner között, mert a Híd nem tartozott Kočner érdekeltségi körébe. Azt sem gondolom, hogy ez a néhány üzenet nagymértékben rontaná a Bugár személyéről kialakult véleményt. Viszont az tény, hogy amikor először rákérdeztek a találkozásuk körülményeire, azt mondta, csak üdvözölték egymást. Most úgy tűnik, ez az üdvözlés kicsit tovább tartott, mint azt korábban tudtuk.

A Híd szemszögéből mit jelent mindez?
Nem gondolom, hogy ez a kommunikáció befolyással lenne a pártról kialakult képre, sokkal inkább a választás előtti koalíciók alakulására lesz hatással. A Hidat az alapján fogják megítélni, hogy koalícióra lépett a Smerrel és az SNS-szel, és hogy 2018-ban nem lépett ki ebből a koalícióból. Ez a néhány üzenet nem változtat különösebben sokat a párt megítélésén, a választók mindent egybevetve fognak értékelni. Ez a kommunikáció azt mutatja meg, hogy Kočner a saját érdekeinek megfelelően gyakorlatilag az állam összes emeletén be akart rendezkedni. Ehhez pedig az kellett, hogy a Smer kormányon maradjon. Ezért neki érdeke volt, hogy a Híd ne hagyja el a koalíciót, ne legyen előrehozott választás, de nem feltételezem, hogy a Híd Kočner miatt döntött volna úgy, ahogy döntött. Esetükben másról volt szó. Kočner tanácsa ebben a kérdésben szerintem semmit sem jelentett.

Hogy befolyásolhatja mindez a jövő évi parlamenti választás eredményét? A felmérések alapján még mindig a Smer a legnépszerűbb.
Megkapni a legtöbb szavazatot nem jelenti a választás megnyerését. Az nyeri a választást, aki kormányt alakít, aki meg tudja szervezni kormányzáshoz szükséges többséget. Szerintem a Smer már nem lesz része az új kormánynak, mert az SNS-en kívül nincs senki, aki kormányozna vele.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?