Csak akkor nevez ki új alkotmánybírókat az államfő, ha az összes jelölt meglesz

Zuzana Čaputová
Pozsony |

Zuzana Čaputová köztársasági elnök nem változtat az álláspontján, és csak akkor nevezi ki az új alkotmánybírókat, ha teljes lesz a jelöltek száma.

Elvárja, hogy szeptemberi ülésén a parlament megválassza a még hiányzó jelölteket, azután azonnal intézkedik, hogy az Alkotmánybíróság (ÚS) mielőbb működőképes legyen. Mostanáig 14 jelöltet választott meg a parlament. A teljes létszám 18, vagyis négy alkotmánybíró-jelölt hiányzik még.

„Nem változtatok az álláspontomon. Az alkotmánnyal összhangban cselekszem. Az alkotmány világosan kimondja, hogy a parlamentnek kétszer annyi jelöltet kell választania, mint ahány megüresedett hely van” – mondta Čaputová azután, hogy szerdán találkozott Gál Gábor (Most-Híd) igazságügyi miniszterrel.

Az államfő azt mondta, reméli és hiszi, hogy mintegy fél év elteltével, szeptemberben megválasztják a kellő számú jelöltet. Ezután pedig mindent megtesz, hogy az Alkotmánybíróság minél előbb teljes létszámmal működjön.

Az Alkotmánybíróságon kilenc hely üresedett meg februárban. A parlamentnek ennek a kétszeresét, vagyis 18 alkotmánybíró-jelöltet kellett volna megválasztania, akik közül az államfőnek ki kellett volna jelölnie kilenc alkotmánybírót. A törvényhozásnak mostanáig nem sikerült megválasztania a kellő számú jelöltet. Néhány alkotmánybírót Andrej Kiska előző államfő már kinevezett, jelenleg 13 tagja van az Alkotmánybíróságnak.

A szeptemberi választásra egyelőre ketten jelentkeztek: Robert Šorl és Michal Matulník. A javaslatokat augusztus 26-ig lehet benyújtani. A parlamentben egyelőre nincs egyezség a szavazás módjáról. A Smer-SD ragaszkodik a titkos szavazáshoz, az SNS és a Most-Híd szeretné elérni, hogy nyilvános legyen a voksolás.

A Legfelsőbb Bíróság elnökének kiválasztásával a köztársasági elnök megvárja a Bírói Tanács döntését, a tanácsnak szeptember 9-ig kell kiválasztania a jelöltet erre a posztra. „Ezután kell eldöntenem, kinevezem-e az illetőt” – tette hozzá az elnök asszony. Úgy fogalmazott, a szakmai alkalmasság mellett az emberi kvalitásokat is figyelembe fogja venni a döntés meghozatalakor. Azt mondta, számára fontos, hogy az illető az igazságszolgáltatás szempontjából megbízható legyen, mert ezen a téren kritikusan alacsony szinten van az ország. A tisztség iránt Štefan Harabin, a testület jelenlegi bírója érdeklődik. A sajtóban szóba került Jana Bajánková, a legfelsőbb bíróság tagjának neve is. Daniele Švecová, a Legfelsőbb Bíróság jelenlegi elnökének ötéves mandátuma októberben jár le.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?