Váratlanul durván fékez a szlovák gazdaság

A vártnál gyengébb GDP-növekedés?
Pozsony |

A gyors gazdasági növekedés időszaka a vége felé közeledik – derül ki a Statisztikai Hivatal legfrissebb jelentéséből. Az elemzők szerint a kormány hatalmas hibát követett el azzal, hogy az elmúlt jó éveket nem használta fel a legszükségesebb reformok meghozatalára, így ha kitör a válság, azt nehezebben viseljük majd.

„A gazdaság növekedési üteme már elkezdett lassulni, az idei második negyedév gazdasági adatai még bennünket is hideg zuhanyként értek” – nyilatkozta Ľubomír Koršňák, az UniCredit Bank elemzője. A Statisztikai Hivatal szerdán közzétett jelentése szerint Szlovákia bruttó hazai termékének (GDP) növekedése az idei első negyedévi 3,7%-ról a második negyedévre 1,9%-ra esett vissza 2018 hasonló időszakához képest. Koršňák szerint látványosabb javulásra nem számíthatunk az elkövetkező időszakban sem, épp ellenkezőleg, az előttünk álló hónapokban már a lakossági fogyasztás és a beruházások volumene is csökkenhet.

„Szlovákia rendkívül nyitott gazdasággal rendelkezik, így extrém mértékben függ a kereskedelmi partnereitől. Márpedig a legfontosabb kereskedelmi partnerének számító Németország gazdasági teljesítménye a második negyedévben már 0,1%-kal csökkent az elsőhöz képest, és a recesszió felé araszol”

– nyilatkozta Lukáš Kovanda, a Czech Fund közgazdásza. Katarína Muchová, a Szlovák Takarékpénztár elemzője már most biztos, hogy a német pangás a szlovák kivitelre is rányomja a bélyegét. „Az idei év egészére eredetileg 3%-os növekedést jósoltunk, ezt azonban várhatóan hamarosan 2,5% körülire leszünk kénytelenek módosítani” – tette hozzá Koršňák. Ráadásul az Európai Unió statisztikai hivatalának (Eurostat) tegnapi adata szerint április-júniusban az előző negyedévhez képest csupán 0,2 százalékkal nőtt a hazai termék az unióban és az euróövezetben.

A visszafogottabb gazdasági növekedés a foglalkoztatottsági mutatókon is meglátszik.

„Míg az elmúlt négy évben átlagosan 2% körüli növekedést mértünk, a Statisztikai Hivatal szerint a második negyedévben már csak 1,4%-kal nőtt a foglalkoztatottság az egy évvel korábbihoz képest

– mondta Muchová, aki szerint a lassulás az elkövetkező időszakban is folytatódhat. A jegybank felmérése szerint a foglalkoztatottság növekedési üteme az elmúlt hónapokban az iparban és a kereskedelemben lassult le a legnagyobb ütemben, az építőipar és a szolgáltatások ezzel szemben egyelőre jól teljesítenek.

Az elemzők azonban arra is felhívják a figyelmet, hogy a kormány a gyors gazdasági növekedés időszakát nem használta fel arra, hogy a legszükségesebb reformok meghozatalával felkészüljön a nehezebb időkre. „Ha beüt a válság, azt már a kormány sem lesz képes hatékonyan kezelni, az elmúlt jó időszakban ugyanis az államháztartás konszolidációja helyett a pénzt szó szerint felette” – állítja Koršňák a kormány elmúlt időszakban hozott, elméretezett szociális intézkedéseire hivatkozva. (mi, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?