10 tanács, amire figyelnünk kell, ha neten foglalunk utazást

Online foglalás

Ha egyéni utazást szervezünk, vagy ha repülőjegyet, szállást, csomagajánlatot vásárolnánk, akkor ma már elkerülhetetlen az internetes foglalás. A legtöbb oldalon pedig az egyik feltétele a sikeres vásárlásnak, hogy azonnal fizetni kell.

Éppen ezért fontos, hogy a netes fizetésnél, a bankkártyaszámunk megadásánál mindig fokozottan ügyeljünk a biztonságra, de van egy rossz hírünk – ha minden szabályt betartunk, akkor sem biztos, hogy rövid időn belül nem leszünk bankkártyacsalás áldozatai. Lássuk, mire kell figyelni, és mivel csökkenthető a veszély.

1. Mindig csak megbízható oldalakon vásároljunk!

Sokan a foglalás előtt az internetes keresőket veszik igénybe, és a legolcsóbb ár alapján választják ki azt a szolgáltatót, portált, ahogy a keresett utazást, jegyet, szállást lefoglalják. Fontos azonban, hogy csak olyan oldalon foglaljunk, amit ismerünk, amit biztonságosnak vélünk. Sok nem megbízható, csaló vagy kevésbé biztonságos cég fizet azért, hogy a keresőben az első pozíciókra kerüljön, hiszen számít arra, hogy sokan az első helyeken lévő linkekre kattintva foglalnak.

2. Figyeljünk a címre!

Fizetésnél a címsorban mindig https://-rel kezdődőnek kell lenni a URL-címnek, ez jelenti (pontosabban jelentené) azt, hogy a bankkártyaadatainkat nem láthatja más, a fizetés egy biztonságos csatornán zajlik. Nagyobb biztonságot jelent, amikor a portál nem saját oldalán fizettet az ügyféllel, hanem átirányítja egy bank oldalára, és ott kell megadni a bankkártya adatait.

3. Sose fizessünk ingyenes wifihálózaton!

Az egyik alapvető biztonsági szabály, hogy csak biztonságos internetes csatlakozást használjunk akkor, amikor fizetni szeretnénk. A legjobb, ha ez vezetékes kapcsolat, de ha a mobiltelefonunkról osztjuk meg a netet, az is rendben van, ugyanakkor a nyilvános és ingyenes wifipontokat mindenképpen kerülni kell.

4. Legyen többszintes a biztonság!

A legtöbb bank már többszintes biztonságot kínál az ügyfeleknek, azaz nem elég egyszerűen beírni a kártyaadatokat, hanem még egy (általában SMS-ben érkező) megerősítő kód is kell ahhoz, hogy a tranzakció megvalósuljon.

5. Sose küldjünk képet a kártyáról!

Bár néhány szolgáltató, szálloda személyzete nincs ezzel tisztában, és ezt kéri a foglalásért cserébe, de akkor se küldjünk képet e-mailben a bankkártyánkról. Keressünk más megoldást, vagy egy másik szállást, szolgáltatót.

6. Találkoztunk már olyan fizetési megoldással is, amikor egy linkre kattintva jön be a bank fizetési oldala – ez úgy működik, hogy a szálloda, szolgáltató egy felületen megadja a szükséges adatokat (foglalási kód, név, összeg stb.), majd az kigenerál egy linket, amit elküldenek az ügyfélnek, aki erre kattintva biztonságosan el tudja végezni a fizetést.

7. Használjunk egyszer használatos számot

Néhány bank arra is lehetőséget kínál, hogy egyszer használatos számokkal fizessünk. Ennek lényege, hogy az alkalmazásban kérünk egy ilyen számot, amelyet beírva megvalósul a tranzakció, és az a kártyaszám már nem is él – azaz még ha valaki el is lopná, nem tudna mit kezdeni vele, hiszen már nem érvényes.

8. Modern biztonsági megoldások

Ma már minden banknak, kártyakibocsájtónak van alkalmazása, amely azonnal intézkedéseket tesz lehetővé. Éppen ezért – ha van ilyen lehetőség – célszerű akár le is tiltani az internetes fizetési lehetőséget, mindaddig, amíg nem szeretnénk fizetni. Akkor pedig egyszerűen arra az időre feloldjuk ezt a korlátozást. De olyan megoldás is van, hogy a bankkártyánknak és a telefonunknak egy GPS-pozícióban kell lenni – ez jelentősen csökkenti a csalás veszélyét, hiszen, ha a kártyaszámot el is lopják, azzal nem tudnak mit kezdeni, ha máshol van, mint a telefonunk. Márpedig a csalók sokszor egy másik kontinensről próbálják meg lecsapolni a kártyánkat. De ma már a telefonos fizetéseknél az ujjlenyomat-azonosítás és az arcalapú-azonosítás is elég biztonságosnak számít.

9. Használjunk feltöltős kártyát

Ma már vannak olyan start-up cégek, amelyek gyakorlatilag feltöltős bankkártyát kínálnak, amely tökéletes az internetes fizetésekre is, hiszen mindig csak annyival töltjük fel a kártyát, amennyit fizetni szeretnénk. Vagy pár tíz euróval többel, ha azt bolti fizetésekre is használjuk. De ezeknél a kártyáknál is számos beállítás van, így nagyobb biztonságban tudhatjuk a pénzünket.

10. Legyünk mindig gyanakvóak!

Ha interneten foglaltunk utazást, de csak úgy általában a biztonság miatt is, folyamatosan figyeljük a bankszámlánkat, bankkártyánkon történő mozgásokat. hiszen előfordul, hogy a csalók nem is nagy összeggel, „csak” havi 50–100 euróval csökkentik az azon található keretet, így lehet, ez akár fel sem tűnik. Kérjünk SMS-értesítést a mozgásokról, rendszeresen ellenőrizzük a számlánkat az internetbankon, applikációban.

 

A fenti 10 szabály betartása jelentősen csökkenti annak esélyét, hogy csalók áldozatai leszünk. De ennek ellenére is előfordulhat, hogy kártyaszámunk illetéktelen kezekbe kerül, és megpróbálják ellopni róla a pénzt. Ha egy jó bankunk van, amely folyamatosan figyeli a tranzakciókat, és leleplezi a gyanús kísérletet, akkor még megmenekülhetünk ettől, hiszen ilyenkor a bank alkalmazottja azonnal telefonál a kártya tulajdonosának, hogy valóban ő akar-e fizeni. E sorok írójával már többször is előfordult – noha minden biztonsági szabályt betartott –, hogy csalók kezébe került a kártyaszáma (a szolgáltatót hackertámadás érte, és ellopták a kártyaadatokat, amelyet neten továbbértékesítettek, ezt követően próbáltak vele fizetni), ám a bank minden alkalommal észlelte a gyanús pénzmozgási kísérletet (annak ellenére, hogy első próbálkozásra csak 1 USD-t akart egy ázsiai „utazási iroda” leemelni), és azonnal tiltotta tranzakciót és a kártyát. De vannak olyan bankok is, amelyek nem ilyen szemfülesek, így azok ügyfeleit a csalók sokkal könnyebben meg tudják károsítani.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?