Felveszi a kesztyűt Pellegrini?

pelle

Véget ért a nyaralási időszak, Peter Pellegrini miniszterelnöknek pedig lassan el kell döntenie, mihez kezd magával: bábként segít visszatérni Ficónak a hatalomba, vagy végre elkezd vezetőként viselkedni.

Peter Pellegrini az elmúlt heteket látványosan pihenéssel töltötte, kigombolt inggel hajókázott, hajót keresztelt, folklórműsorokat tekintett meg – mindent csinált, csak ne kelljen politizálnia. A nyaralásnak azonban vége, hétfőn pedig Robert Fico, a Smer elnöke raportra hívta őt a pártszékházba. Pellegrini ugyan a találkozó után hangsúlyozta, hogy nincs itt semmi látnivaló, de 

az erőviszonyokról már az a puszta tény is elég sokat elárul, hogy miniszterelnökként mindig, de mindig ő az, aki Fico után szaladgál.

Robert Fico, aki a Kuciak-gyilkosságot követő tüntetéshullámot követően kényszerült lemondani, bizonyára az egóját ápolgatja az ilyen kicsinyes húzásokkal, és persze emlékeztet mindenkit – a miniszterelnököt is beleértve –, hogy egyáltalán nem mondott le a hatalomról, és csak arra vár, hogy visszaülhessen a kormányfői székbe.

Hogy ez sikerül-e neki abban komoly szerepe lehet Pellegrininek. Annak a Pellegrininek, aki ugyan mindig Fico akaratának alázatos végrehajtója maradt, de megízlelve a hatalmat, egyre gyakrabban mondott ellent a „főnöknek”. Persze ezek a lázadások mindig csak addig tartottak, amíg szemtől szembe nem került Ficóval, de általánosságban elmondhatjuk, hogy a miniszterelnök EU-párti és Kočner-ellenes megszólalásai általában a Smer szebbik arcát mutatták – már ha van ilyen. 

Nem véletlen, hogy ő a legerősebb kormánypárt legnépszerűbb politikusa és ez az, amiért Ficónak is számolnia kell vele.

A Smer elnöke a háttérben szövögeti hálóját, készül a visszatérésre és a bosszúra. Mostanában életjelet csak videóüzenetekben ad magáról, melyek populizmussal, vádaskodással és összeesküvés-elméletekkel vannak tele. Ezek egyrészt arról árulkodnak, hogy Fico kezdi elveszíteni a kapcsolatot a valósággal, másrészt pedig egy olyan választói rétegnek akar imponálni, melyért eddig Kotleba és Harabin versengett. Ezt jelzi az is, hogy a pletykák szerint a Smer jelöltlistáján előkelő helyen fog szerepelni az a Luboš Blaha, aki EU-ellenes kirohanásokkal és ruszofil bejegyzésekkel árasztja el az internetet.

Blaha hazugságai ellen épp Pellegrini kelt ki nyilvánosan, felszólítva a képviselőt: gondolkodjon el rajta, tényleg a külügyi bizottság elnöke akar-e maradni, ha az uniót lúzerek bandájának tartja. Fico azonban kiállt Blaha mellett, ahogy feltehetően ki fog állni Tibor Gašpar volt országos rendőrfőkapitány mellett is, aki a pletykák szerint szintén felkapaszkodna a Smer jelöltlistájára, és a napokban nyíltan kritizálta Pellegrinit.

A miniszterelnöknek tehát komoly döntést kell hoznia az ősz folyamán: Fico hűséges csatlósa marad-e az egyre EU-ellenesebb, populistább és vállalhatatlanabb Smerben, vagy szakít a párttal és egy új projektben próbál szerencsét, esetleg végleg kivonul a politikából.

És van még egy opció: végre a sarkára áll, felveszi a kesztyűt és megmérkőzik Ficóval a pártelnöki székért. Mocskos és nehéz küzdelem lenne, de nem reménytelen. 

Fico ellen idén nyíltan fellázadtak a pártban, szemmel láthatóan sok smeresnek elege van az ámokfutásából. 

Ha pedig Pellegrini ebből a harcból győztesen kerülne ki, az újonnan szerzett legitimitással akár ismét kormány alakíthatna.
De ez már tényleg politikai science fiction lenne. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?