Sólymos: felvilágosítással csökkenthető az élelmiszer-pazarlás

Sólymos László
Pozsony |

Sólymos László (Most-Híd) környezetvédelmi miniszter szerint felvilágosítással kell harcolni az élelmiszer-pazarlás ellen.

A hulladék keletkezésének megelőzéséről szóló, 2019-2025-ös időszakra vonatkozó programot idén februárban fogadta el a kormány. A TASR-nek adott interjúban a környezetvédelmi miniszter ezzel kapcsolatban elmondta, tárcája azt javasolja, hogy tiltsák meg az élelmiszerboltoknak és a szállítóknak, hogy az ételhulladékot szeméttelepre vigyék. A még fogyasztható ételeket jótékonysági célra kellene felhasználniuk, a többit pedig komposztálni vagy energetikailag hasznosítani.

A tárca változásokat tervez az élelmiszereken feltüntetett fogyasztási határidővel kapcsolatban is, ennek kidolgozásában a földművelési és az egészségügyi tárca is részt vesz. Azt szeretné elérni, hogy a termékeken ne szerepeljen a „Minimális szavatosság” dátuma, ugyanis megfelelő tárolással e dátum lejárta után is nyugodtan elfogyaszthatók az ételek. Ehelyett csak a „Fogyasztható” feliratot és ennek dátumát tüntetnék fel. A minimális szavatosság feltüntetése miatt ugyanis több élelmiszer-hulladék keletkezik, ezért több uniós ország már el is törölte ezt.

„Néhány terméknél pedig teljesen  felesleges ez a címke, például a himalájai sónál. Ki tudja, hány ezer évig ott volt a Himalájában, mi pedig betesszük egy zacskóba és ráírjuk a minimális szavatosság dátumát. És annak lejárta után megszokásból kidobjuk, ami ellentmond a józan észnek” - magyarázta a környezetvédelmi miniszter.

Még rosszabb a helyzet, ha belegondolunk, hogy mennyi forrást és energiát kell felhasználni az élelmiszer-gyártáshoz vagy a termesztéshez. „Hónapokon át termesztenek valamit, öntözik, villamos energiát használnak fel, nagy távolságra szállítják például a gyümölcsöt, a zöldséget, ezzel terhelik a környezetet, és akkor a végén a szemétbe kerül” - mutatott rá Sólymos a probléma összetettségére.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?