Nagyobb teret kapnak a klímaváltozás tagadói a médiában, mint a klímakutatók

A klímaváltozás megváltoztatja egyes kórok elterjedését

A klímaváltozás tagadói nagyobb figyelmet kaptak az elmúlt években a médiában, mint a klímakutatók, ami összezavarja a közvéleményt és lassítja a hatékony fellépést a globális felmelegedés ellen a Kaliforniai Egyetem kutatóinak tanulmánya szerint.

Az amerikai kutatók a Nature Communications című folyóiratban közzétett tanulmányukban a sajtóban vagy az interneten 2000 és 2016 között megjelent százezer cikket elemeztek, klimatológusok megnyilatkozásai és egyetemi tanulmányok idézetei, üzletemberek és politikusok kijelentései után kutatva a globális felmelegedésről. Azt találták, hogy a globális felmelegedést kétségbe vonók mintegy 50 százalékkal több figyelmet kaptak, mint a tudósok.

"Azt fedeztük fel, hogy a klímaváltozás tagadói 49 százalékkal jobban jelen vannak a médiában, mint maga a klímaváltozás" - írta az Alexander Petersen vezette kutatócsoport.

 A kutatók meglepetésére még a mértékadó angol nyelvű napilapok, mint The New York Times és a Wall Street Journal című amerikai és a The Guardian című brit napilap  is gyakrabban idézik a klímaszkeptikusokat.

Klímakutatók egyetértenek abban, hogy az elsősorban a fosszilis üzemanyagok égetése okozta globális felmelegedés óriási veszélyt jelent a civilizációra, a földi életre. Csupán egyetlen Celsius-fokos hőmérséklet növekedés, amely az iparosodás kezdete óta bekövetkezett a Földön, a tengerszint emelkedését, szélsőséges időjárást eredményezett és a Föld jó úton van afelé, hogy a század végére újabb 3 Celsius-fokkal legyen melegebb az átlaghőmérséklet.

A klímaváltozás tagadói sikeresen hallatnak erős hangokat a politikában és a tudományos közösségben. Ez az aránytalanság a médiajelenlétet illetően hamis színben tünteti fel a tudományos szakemberek nézeteit, aláássa a klímakutatók hitelességét - jegyezték meg a kutatók.

Azóta, hogy az ENSZ klímakutatói múlt év októberében közzétették jelentésüket a globális felmelegedés felgyorsulásáról a közvélemény egyre nagyobb mértékben figyel a klímaváltozással kapcsolatos problémákra és egyes nyugati kormányok meghirdették, hogy hazájuk 2050-re szénsemlegesség válik.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?