RÚVZ: A cseklészi zavaros ivóvíz nem veszélyes az egészségre

ivóvíz
Cseklész |

A zavaros, megváltozott színű és szagú ivóvíz, amely Szenc egy részében, illetve Cseklész, Pozsonyivánka, Tótgurab, Horvátgurab és Magyarbél községekben okozott problémát, nem veszélyes az egészségre. Ezt a laboratóriumi vizsgálat is megerősítette, amelyet a pozsonyi Regionális Közegészségügyi Hivatal (RÚZV) végzett el.

„Az ivóvíz szenzorikus minősége átmeneti romlást mutatott, és bár nem felelt meg az ivóvízre vonatkozó, törvény által előírt minőségi követelményeknek, használat/fogyasztás esetén sem veszélyeztette a fogyasztók egészségét” - tájékoztatott Katarína Nosálová, a RÚZV szóvivője. Hozzátette: az augusztus 6. és 9. közötti rendkívüli mintavételek alapján elvégzett tesztek eredményei is megfelelőek voltak.

Július végén és augusztus elején váratlanul zavarossá vált a csapvíz Szenc egyes városrészeiben, továbbá Cseklészen, Pozsonyivánkán, Tótgurabon, Horvátgurabon és Magyarbélen. A lakosok közül néhányan a közösségi hálón fejezték ki aggodalmukat, és kétségbe vonták a zavaros víz fogyaszthatóságát.

Alexandra Maszayová, a Pozsonyi Vízügyi Társaság (BVS) szóvivője elmondta: július 30-án a térségben vízvezetékcserére került sor. Egy hiba következtében a csővezetékek belső faláról a vízáramba kerültek a lerakódott ásványi anyagok, főleg mangán és vas, ez okozta a víz zavarosságát.

Miután felfedezték a hibát, a BVS munkatársai többször átöblítették a vízvezetékeket. A BVS a honlapján és a hangosbemondókon keresztül is tájékoztatta a lakosokat, hogy a zavarossá vált ivóvíz nem káros az egészségre. Egyben felszólították őket, hogy ha továbbra is probléma lesz az ivóvízzel, azt jelezzék a BVS diszpécserének a 0800 121 333-as számon.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?