Elsősök és felsősök, kicsik és tinik

ggg

Az iskolakezdés táján a gyermekszoba átalakításra szorulhat. A leendő elsősök megkapják első íróasztalukat, a felsőbb osztályosokét talán jó lenne nagyobbra cserélni, és a sokasodó könyvek, tanszerek, személyes holmi tárolását is meg kellene oldani.

Az átmenet a kisgyermekkorból a kisiskolás-, majd kiskamaszkorba fokozatos, így az átalakításoknak is fokozatosnak kell lenniük. Elég a szobát átrendezni és időnként egy-két új bútorral kiegészíteni.

A 6–12 évesek szívesen gyűjtenek mindenfélét, amit aztán alig győzünk tárolni. Ezért praktikusak a sokfiókos komódok, kisméretű gyerekszobában inkább a polcos elemek. A korral együtt a ruhák száma is gyarapszik, és egyre többet tartunk akasztón. Nem árt, ha a kisebbek elérik az akasztókat, ezért legyenek megfelelő magasságban.

Ha nagyon kevés a hely

… vagy testvérek osztoznak egy szobán, gondolkodjunk el az emeletes ágy vagy a galéria lehetőségén. Tárolásra praktikus a heverők aljába épített fiókos elem. Ugyancsak célszerű, ha az ágy a falra hajtható, s egy-egy nyitható fotelágy is helytakarékos megoldás.

Az íróasztalok közelében helyezzünk el polcokat, ahol az iskolai holmit tarthatják a kicsik. Lehetnek az asztal mellett vagy – ha az asztal a fal előtt áll – a falra szerelve is. A szék legyen állítható magasságú és háttámlájú, melyen ülve a gyermek görnyedés vagy nyújtózkodás nélkül eléri az asztalt. Egy jól megválasztott íróasztal és szék évekig szolgálhat, ideális esetben egyszer, a középiskola kezdetekor szorul cserére.

A tiniszoba kialakítása

Tartsuk szem előtt, hogy egy tini már nem feltétlenül szeret asztal mellett tanulni, sokszor az ágyon, hason fekve olvas, vagy a könyökére támaszkodva tanul. Szükség van tehát heverőre, mert kényelmes körülmények között elsajátítva a tananyag is jobban rögzül. A megemelt ágyhoz sokan ilyen korban is ragaszkodnak. Ez nem baj, hiszen alatta jó helye van a tanulósaroknak.

A dekorációról már nem kell a szülőnek gondoskodnia, mert agy tizenévesnek legtöbbször van olyan kedvtelése, amelynek a kellékei megoldják ezt a kérdést. Kialakul az érdeklődési kör, ilyenkor már mindenkinek megvan a kedvenc sportja és/vagy klubcsapata. A rajongás tárgyai pedig nem mesefigurák, hanem sportolók, színészek, énekesek, együttesek. Elmaradnak a plüssfigurák, kevesebb a szín, viszont több a tanuláshoz szükséges könyv és kellék. Ez a tárolóhelyek számának megsokszorozódásával jár. Az asztal méretesebbé válik, igaz, mint írtuk, a fejtágítás helye sokszor az ágy, a heverő. Kényelmesebb, lazább, a laptopkezelés is pihentetőbb ott, s ezt a szülőnek sem árt elfogadnia. Keressünk kamaszodó gyermekünk számára kanapét, heverészős megoldásokat, a kényelmes bútordarabot akár közvetlenül a tanulósarok mellé is helyezhetjük.

A felsősök már nem kisgyerekek, így komolyabb szobát és tanulósarkot igényelnek, fontos azonban, hogy a túlzásba vitt szabályok, a spártai körülmények ne vegyék el kedvüket a tanulástól!

Forrás: slides-show, otthonok/megoldasok, lakberendező

A teljes írás a Vasárnap 33. számában, a VasárnapHáztartás mellékletben jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?