Sertéspestissel fertőzött vaddisznót találtak Szlovákiában

vaddisznó

Szlovákia területén már egy vaddisznó esetében is diagnosztizálták az afrikai sertéspestist. 

Az állatot a Tőketerebesi járásbeli Bodrogszentes (Svätuše) község határában lévő vadászterületen találták. A TASR hírügynökséget a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium tájékoztatta hétfőn. A felfedezés annál is inkább fontos, mivel a vaddisznók a fertőzés forrásai lehetnek a házi sertések számára is.

Ez volt az első eset, hogy Szlovákia területén vaddisznónál mutatták ki a vírust. Az érintett állat viselkedése megváltozott. Egy vadász lelőtte, a tetemből vett mintát a zólyomi referencialaboratóriumba küldték.

A tárca közleménye szerint a lelőhely mintegy hét kilométerre fekszik a szlovák-magyar határtól. A magyar oldalon a betegség már hosszabb ideje terjed a vaddisznók között. Az év elejétől Magyarországon több mint 800 pozitív eset fordult elő.

„Az afrikai sertéspestissel foglalkozó nemzeti szakértői csapat elemzi a helyzetet, és meghozza a szükséges intézkedéseket, főleg ami a vaddisznók mint a fertőzés lehetséges forrásai kilövésének irányítását illeti” – áll a közleményben.

Az afrikai sertéspestis Szlovákiában először július végén bukkant fel a Tőketerebesi járásban, Őrös és Nagykövesd két háztáji tenyészetében. A betegség előfordulását később Szomotor és Rad községekben is igazolták. Az afrikai sertéspestis egy rendkívül fertőző vírusos megbetegedés, amelyre nincsen gyógymód, és nincs ellene védőoltás sem. Az emberre nem jelent veszélyt.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?