Egész évben védekezzünk a káros napsugarak ellen!

A napozás csökkenti a vérnyomást

Napjainkban már nem csak nyáron napozhatunk. Az év bármely szakában néhány óra leforgása alatt a világnak azon a pontján lehetünk, ahol bármikor perzselő napsütés, tenger fogad bennünket. Ez nagyszerű dolog. Az már kevésbé jó, hogy a napozás káros hatása ellen gyakorlatilag egész évben védekeznünk kell. Milyen fényvédő 
krémet használjunk? Hogyan védjük meg bőrünk egészségét

A napfény nem más, mint elektromágneses energia, amelyet a nap bocsát ki. A 100 és 400 nanométer közé eső hullámtartományát UV (ultraviola) szemmel nem látható sugárzásnak nevezzük, amit UVC, UVB és UVA sugártartományokra osztunk. Az UVB (290-320 nm) és az UVA (320-400 nm) sugarak bizonyos idő után károsítják a bőrt. Sajnos gyakran lebecsüljük ezt, köztük azok is, akik ősszel vagy télen utaznak a földgolyó azon részére, ahol a napsugarak merőlegesen érik a földet, tehát rövidebb úton hatolnak át a légkörön. Itt a légkör és az ózonréteg sokkal kisebb mértékben szűri ki az UV-sugárzást, és az ehhez nem szokott bőrünk gyorsan leég. 

A bőr szerepe 

Legnagyobb szervünk a bőr, a felnőtt ember testtömegének 7%-át teszi ki. A 1,7-2 m2 bőrfelület súlya 10-12 kg. Erősnek, áthatolhatatlannak, sőt antiszeptikusnak kell lennie, hogy meg tudjon védeni bennünket, hogy a zsírban oldódó vitaminok és egyéb gyógymolekulák át tudjanak rajta hatolni. Feladatai közé tartozik, hogy a napsugarak hatására D-vitamint állítson elő. A melanociták, vagyis pigmentsejtek pedig a káros napsugarak ellen termelik a bőrfestéket, a pigmentet. Testünk különböző részeit különböző vastagságú szaruréteg védi, a hőszigetelés, a mechanikus károsodások kivédésének központja, az irhában elrendezett különböző irányú és erősségű rostok speciális szerkezete. A vegyi anyagok ellen vékony faggyúréteggel és szarusodó sejtréteggel, az élősködők, a fertőző baktériumok ellen pedig savanyú kémhatású finom váladékkal védi szervezetünket. Emellett szabályozza a testhőmérsékletet, a kiválasztást, sőt mint érzékszerv is működik. A modern orvostudomány sokféle érzékelő sejtet és speciális receptorokat ismer, melyek segítségével agyunk pontosan tudja, mi történik a bőrfelszínen.

Érdekes

Megelőzésképpen…

  • viseljünk világos színű, szellős ruhát
  • igyunk sok folyadékot, gyümölcslevet, ásványvizet, mert amikor izzadunk, rengeteg ásványi sót veszítünk.

Első a hűsítő, nyugtató krém 

Tudni kell, hogy a kisgyermekek és a fiatalok bőre sokkal érzékenyebb a káros UV-sugárzásra, így a gyermekkori leégések és egyéb károsodások felnőttkorban nagymértékben hozzájárulnak a bőr daganatos betegségeinek kialakulásához. Egyetlen gyerekkori hólyagos leégés megkétszerezi a bőrrák veszélyét! A statisztika szerint a 15 faktoros készítmény rendszeres alkalmazása gyermekkorban (a 18. életév betöltéséig) akár 78%-kal is csökkentheti bizonyos bőrráktípus kialakulásának veszélyét. Ha mégis vörösre égünk, mihamarabb nyugtató, hűsítő krémmel kenjük be a bőrt. Az első helyen a hidrokortizont tartalmazó, könnyen kenhető krém áll. A bőrt megnyugtatja, új hámréteg alakul ki, a sérült bőr pedig 3 nap alatt lehámlik. Az új bőr rendkívül érzékeny a napra, ezért fokozottan védeni kell. Szólni kell a napsugárzásnak kitett test hőmérsékletének emelkedéséről is. A központi idegrendszert, elsősorban az agyat speciális réteg, az agyhártya védi. Ha a túlzott napozás következtében a fej és az agyhártya áthevül, megduzzad, napszúrásról beszélünk. Súlyos elváltozások alakulnak ki a koponyában, ami szédülést, hányást, veszélyes kórképet vált ki. A beteget ilyenkor minél előbb árnyékba kell vinni. A hideg vizes borogatás, a zuhany, a lehűtés életbevágóan fontos! Gondoskodni kell a megfelelő folyadékbevitelről, és óvni őt a további felhevüléstől. Ha a zavaradottság jeleit tapasztaljuk, esetleg eszméletét veszti, azonnal orvoshoz kell vinni! 

Dr. Balázs Tibor

A szerző az aneszteziológia, az intenzív medicina és az akupunktúra szakorvosa

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?