Küszöb alatt a magyar pártok

felmérés
Pozsony |

Még mindig a Smer nyerné 
a parlamenti választást, és magyar pártok nélkül állna fel a képviselő-testület – derül ki a Focus Intézet legújabb felméréséből.

Ha augusztus elején tartották volna a parlamenti választást, akkor sem jutott volna be magyar érdekeltségű párt a parlamentbe. Mind az MKP, mind a jelenleg kormányban levő Híd eredményei megegyeznek a júniusban mért eredményekkel. Az előbbi 3,4%-kal, utóbbi 4,7%-kal
maradt volna ki a parlamentből, ha most választottunk volna. A másik két magyar párt, a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség és a Magyar Fórum támogatottsága egy százalék alatt van.

A júniusi eredményekhez képest kevés változás történt a pártok támogatottságában. Az augusztusi felmérés szerint is a Smer nyerné a választást, 21,8%-kal. Őket követi a Progresszív Szlovákia és a Spolu koalíciója, 14%-kal, és harmadik még mindig a szélsőséges nézeteket képviselő Marian Kotleba vezette Mi Szlovákiánk Néppárt 12,1%-kal. A KDH 7,5%-kal, az SaS és az SNS pedig 6-6%-kal jutna a parlamentbe, őket követi a Sme rodina 6,3%-kal és az OĽaNO 6%-kal. Utolsó helyen a volt köztársasági elnök, Andrej Kiska új pártja, a Za ľudí jutna a parlamentbe 5 százalékkal.

Ha ilyen eredménnyel zárulna a jövő évi választás, akkor a jelenlegi kormánykoalíciónak 50 mandátuma lenne, az ellenzéki pártoknak pedig 79, a Boris Kollár vezette Sme rodinával együtt. Amennyiben a szélsőséges ĽSNS 21 képviselője a Smer-SNS duóval alakítani kormányt, úgy 71 mandátumuk lenne, ami még mindig kevés a többséghez. Akárcsak a júniusi eredmények, a friss adatok is azt mutatják, hogy a Sme rodina által megszerzett parlamenti helyek kulcsfontosságúak lehetnek a kormánykoalíció megalapításakor. Boris Kollár, a párt elnöke pedig már többször is elmondta, hogy senkivel sem zárja ki az együttműködést.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?