A Híd vitatja az idegenforgalmi és sportminisztérium létjogosultságát

Bugár Béla

Andrej Danko (SNS), a parlament elnöke a Koalíciós Tanács legközelebbi ülésén a koalíciós partnerek elé akarja terjeszteni az önálló idegenforgalmi és sportminisztérium létesítéséről szóló javaslatot. A Most-Híd ennek kapcsán felteszi a kérdést, vajon tényleg szükség van-e egy új tárcára, amelynek létrehozása és működtetése növelné az állami kiadásokat. A TASR hírügynökséget Debnár Klára, a párt szóvivője tájékoztatta.

„Eltekintve attól, hogy az idegenforgalmat és a sportot támogatni kell, a Most-Híd pártban feltesszük a kérdést, vajon szükséges-e ehhez létrehozni egy újabb minisztériumot, és növelni ezáltal az állami kiadásokat” – közölte Debnár.

Ján Mažgút, a Smer-SD szóvivője is azon a véleményen van, hogy mind az idegenforgalom, mind a sport több figyelmet érdemel. „Úgy tekintünk erre a témára, mint a közeledő parlamenti választások után felálló új kormány előtt álló kihívásra” – tette hozzá.

A Család Vagyunk (Sme rodina) mozgalom a minisztérium létesítését bizonyos körülmények között hasznosnak tartaná. Danko felvetése ugyanakkor a mozgalom szerint csupán a politikus személyes kampányának a része.

Miroslav Sopko (OĽaNO) parlamenti képviselő úgy véli, egy ilyen minisztérium létesítése nem lenne más, mint a „közpénzek felesleges elherdálása”. „A kormánynak inkább a turisztikai jellegű vállalkozások támogatására kellene hangsúlyt fektetnie, illetve az oktatási tárca és a sport hatékony összekapcsolására” – tette hozzá.

Az SaS párt közleményében leszögezte: Szlovákiának nem új minisztériumok, hanem szakképzett miniszterek és hozzáértő kormány kell. „A fejlődéshez minden egyes szektornak, függetlenül attól, hogy mivel foglalkozik, jó vállalkozói környezetre van szüksége” – tette hozzá Jana Kiššová, az SaS alelnöke. A jó vállalkozói környezet alapja szerinte az, hogy a piacon mindenki számára ugyanazok a feltételek érvényesek.

A parlament elnöke szerdán (8. 7.) kijelentette: ragaszkodik az idegenforgalmi és sportminisztérium létrehozásához, és a Koalíciós Tanács legközelebbi ülésén a koalíciós partnerek elé terjeszti az erre vonatkozó javaslatot. Elképzelése szerint az új minisztériumnak két államtitkára lenne, az egyik az idegenforgalomért, a másik a sportért felelne. A tárca fő feladata az ország prezentálása lenne.
 

Danko korábban az üdülési utalványok bevezetése kapcsán is beszélt az idegenforgalmi és sportminisztérium szükségességéről. Hangsúlyozta: elengedhetetlenül fontos, hogy a jövőben létrehozzanak egy olyan tárcát, amely az említett, aluldimenzionált ügyeket koordinálná.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?