Kaliňák tagadja, hogy Kočner kapcsolatban lett volna a Smer-SD-vel

34-en indítványozták Kaliňák leváltását

Robert Kaliňák, a Smer-SD alelnöke visszautasítja, hogy pártja kapcsolatban lett volna Marian Kočner vállalkozóval, akit azzal gyanúsítanak, hogy megrendelte Ján Kuciak újságíró meggyilkolását. Valamint úgy véli, ha Kočnernek befolyása lett volna a rendőrségre, most nem folyna ellene eljárás több ügyben is. Kaliňák ezt a Marian Kočner és Norbert Bödör nyitrai vállalkozó közti kommunikációról szóló sajtóhírek kapcsán jelentette ki.

Még azt sem tudjuk, kivel SMS-ezett. Ez nem egy, az állam által jóváhagyott ellenőrzés, ahol meg lehetne állapítani, hogy ki kicsoda

– mondta Kaliňák. Leszögezte, hogy sem ő, sem senki más a Smer-SD-ből nem hozható bizonyíthatóan kapcsolatban az üggyel.

A Denník N-ben megjelent, a vállalkozó kommunikációjáról szóló cikket képtelenségnek nevezte. Azt mondta, ha az ellenzék soraiban probléma merül fel, megpróbálják más ügyekkel elterelni róla a figyelmet. Ezzel Michal Truban, a Progresszív Szlovákia (PS) és a Spolu koalíciója vezetőjének droghasználatára utalt.

Hangsúlyozta, hogy Marian Kočner ellen már 2017. augusztusában, az előző rendőri vezetés alatt  is eljárás folyt. „Ez még 2017 nyarán volt, vagyis jóval a Kuciak-gyilkosság előtt, amiről szintén a Denník N számolt be. Konkrétan arról, hogy Marian Kočnert további ügyekkel is gyanúsítják és több vizsgálat is folyik ellene. És ugyanaz a napilap most azt írja, hogy egy évvel később már az egész rendőrséget ő irányította" - jegyezte meg.

Dušan Jarjabek (Smer-SD) európai parlamenti képviselő úgy fogalmazott, nem veszi komolyan a sajtóban nyilvánosságra hozott kommunikációt. Ezt az egészet a választási kampány részének tekinti.

Bombát készül robbantani a média. Ennek célja, hogy a Smer-SD a lehető legtöbb százalékot veszítse

- mondta a TASR-nek.

A nyilvánosságra hozott információk szerint Marian K. a SIS-ről, a rendőrségről, valamint az ügyészségről kommunikált Bödörrel, valamit arról, hogy melyik ügy melyik ügyészhez kerüljön. Bödörnek kellett volna megfigyeltetnie, és Marian K. számára információt szállítania egyes újságírókról. Marian Kočnert azzal vádolják, hogy megrendelte Jan Kuciak újságíró gyilkosságát. A sajtóban megjelent információk szerint 2017. októberében Kočner Peter Tóth volt újságírónak, a SIS tagjának jelentéseket küldött a később meggyilkolt újságíró személyes adataival.

Az értesülések szerint Marian K.-nak politikai ambíció is voltak. A Denník N számolt be arról is, hogy a Smer-SD érdekében dolgozott, és a Kuciak-gyilkosság után aggódott a párt jövője miatt. A lap arra a rendőrségi jegyzőkönyvre alapozza állításait, amely a Bödör és Marian K. közötti kommunikáció átiratát elemzi. Arról is beszámolt, hogy Marian Kočner érdekelt volt Daniel Lipšic ügyvéd, Igor Matovič (OĽaNO) és Boris Kollár parlamenti képviselő, valamint Andrej Kiska volt köztársasági elnök lejáratásában, és saját politikai érdekeit akarta érvényesíteni a Cél (Cieľ) pártban.

Az említett kommunikáció egy részét Ján Šanta, a Speciális Ügyészi Hivatal ügyésze nyújtotta be a bazini (Pezinok) Specializált Büntetőbíróságra a Markiza televízió váltóinak állítólagos meghamisításával és az igazságszolgáltatás akadályoztatásával kapcsolatosan. Az ügyben Kočner és Pavol Rusko, a televízió volt igazgatója vádlottként szerepel.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?