Miért van szükség az őszi káposztarepce gyomirtására?

Am agro

A káposztarepce őszi gyomirtása ma már elengedhetetlen része az intenzív repce termesztésnek. A nyolcvanas, kilencvenes évek kezdetén a repce állományokat nem kezelték a gyomok ellen, mivel a sűrű vetés (12,5 cm), valamint a hektáronkénti nagyobb vetőmag mennyiség felhasználása miatt nem volt terük a gyomoknak.

Viszont az is igaz, hogy kevés készítmény állt rendelkezésre a repce termelőknek, és az alacsony termésátlag sem indokolta, hogy kifizetendő legyen a gyomirtás. A kilencvenes években a technológia fejlődésével (hibridek, vetéstechnológia, növényvédelem, tápanyag, stb.) magasabb termésátlagok elérése vált lehetővé, ami már szükségessé és megfizethetővé tette az intenzívebb technológiák alkalmazását.

 

A repcében kelő gyomok

Mivel egyre gyakoribb a szántás nélküli technológia, ezért nem történik meg a gyommagokkal erősen fertőzött réteg leszántása. Emiatt sokkal jelentősebb gyomnyomással lehet számolni.

A repcében főleg a T1-es és T2-es gyomnövények ragadós galaj, ebszékfű, pásztortáska, tyúkhúr, veronikafajok, pipacs, árvacsalánfajok, nagy széltippan okozzák a legnagyobb problémát. Ezért a repce gyomirtási szakmai indokait figyelembe véve a repce gyomirtását lehetőség szerint ősszel el kellene végezni. Hosszú, enyhe ősz esetén az olyan T4-es gyomnövények is kikelhetnek, mint a libatopfajok, disznóparéjfajok, parlagfű, csattanó maszlag, de ezek a gyomok az első fagy hatására elpusztulnak. A repcék többnyire őszi kalászos gabonák után kerülnek, így az árvakelésű gabona is gondot okozhat.

Új keletű, de a repce gyomirtásában annál súlyosabb probléma a sebforrasztó zsombor egyre erőteljesebb gyomosodása és térhódítása.

 

Őszi gyomirtás lehetőségei

Ősszel többféle gyomirtási technológia (preemergens, korai- és valódi posztemergens) közül választhatunk, amelyek mindegyikének megvannak az előnyei és a hátrányai.

-Preemergens: Vetés után 3 napon belül el kell végezni a kezelést. Fontos szempont, hogy a hatáskifejtéshez (15-20 mm) bemosó csapadékra van szükség.

-Korai posztemergens: A repce kelése után alkalmazható gyomirtási eljárás. Az ebben az időszakban használható készítmények hatékonysága a gyomok csírázásgátlásán alapul, mivel a kikelt repce nem érzékeny a hatóanyagra, ezért alkalmazható állományban. A hatáskifejtéshez itt is fontos a kellő mennyiségű csapadék.

-Posztemergens: A már kikelt, 4-6 leveles repcében biztonsággal alkalmazható készítmények használatával lehetséges a gyomokat kiiktatni. Az előnyük, hogy nincs szükségük csapadékra, és a kezelés akkor végezhető, amikor a repce már biztonsággal kikelt. Viszont a hátrányuk, hogy nincs hatásuk olyan veszélyes gyomokra, mint pl. a pipacs, pásztrortáska, sebforrasztó zsombor, veronikafajok, stb.

Az őszi káposztarepce gyomirtása elengedhetetlen, hiszen nagyon fontos, hogy a jelenlévő gyomokat mielőbb hatástalanítsuk annak érdekében, hogy a kultúrnövény zavartalan tápanyag-, víz- és fényellátottságát biztosítani tudjuk. Ehhez nagyon jó megoldást kínál az AM-AGRO kft preemergens, illetve korai-posztemergens gyomirtási lehetősége, amely előnye a gyomok leggyorsabb kiiktatása, valamint az őszi időjárási szélsőségek elkerülése (vetés után azonnal).

 

AM–AGRO technológiai ajánlata

BUTISAN 400 SC  (1,5 l/ha)+ CLOMATE (0,2 l/ha)

BUTISAN STAR (2 l/ha)

ALIGRAM (0,4 – 0,8 l/ha

 

Butisan® 400 SC + Clomate TM kombináció, amelyben a két hatóanyag nagyon jól kiegészíti egymást a repcében előforduló T1 és a T2 életformájú gyomok (pásztortáska, árvacsalán, tyúkhúr, veronikafajok, nagy széltippan, pipacs, ragadós galaj, stb) ellen.

Butisan 400 SC (400 g/l metazaklór) magról kelő kétszikű gyomnövények ellen (ebszékfű, pásztortáska, tyúkhúr, veronikafajok, pipacs, árvacsalánfajok, stb.) hatékony. Preemergensen alkalmazva a kultúrnövény vetése után 3 napon belül kell kijuttatni.

Clomete (clomazon 360 g/l) kitűnő hatékonysággal rendelkezik a kétszikű gyomok (galaj, veronikafajok, tyúkhúr, árvacsalánfajok, pásztortáska stb.) ellen, a hatóanyagot a növények gyökéren és hajtáson keresztül is felveszik.

Butisan Star (333 g/l metazaklór + 83 g/l quinmerak). 2,0–2,5 l/ha dózisban alkalmazva magról kelő egy- és kétszikű gyomnövények ellen hatékony. Preemergensen kijuttatva 2 l/ha a dózisa, ez esetben a kultúrnövény vetése után 3 napon belül kell kijuttatni. Fontos, hogy a kultúrnövény magját 2,0–2,5 cm vastag földréteg takarja. Állománykezelés esetén is 2 l/ha dózisban korai posztemergensen a kultúrnövény 2 valódi leveles korától 4 leveles fejlettségéig, a magról kelő kétszikűek 2–4 leveles, a ragadós galaj 1–3 levélörvös korában kell a készítményt kijuttatni.

Aligram (100 g/l propaquizafop) a készítményt a magról kelő egyszikű gyomnövények 2-4 leveles fenológiai állapotában kell kijuttatni 0,4-0,8 l/ha dózisban. Évelő egyszikűek esetében: rizómáról kelő sorgum halepense ellen 1,0 l/ha, agropyron repens, cynodon dactylon ellen 1,2-1,5 l/ha dózisban kell alkalmazni, a gyomnövények intenzív növekedési szakaszában, amikor a hajtások hossza átlagosan 20-30 cm.

Repcében a gabona árvakelés 3-5 leveles fejlettségéig kell kijuttatni a szert 0,4-0,5 l/ha dózisban. 

Kezelt

 

Kezeletlen

 

Fontos a kártevők elleni védekezés

A korai gyomirtáson kívül nagyon fontos szempont a kártevők elleni védekezés, ezért már a csírázás kezdetén figyelemmel tartsuk a vetésterületünket, mivel az őszi káposztarepcét már csírakorban több állati kártevő veszélyezteti. A talajlakó kártevőkön kívül, amelyek viszonylag kisebb veszélyt jelentenek erre a kultúrára, a repcebolha fellépése okozhat esetenként végzetes mértékű pusztítást a repcében. Ez a pár milliméteres kis levélbogár akkor támadja meg a repcét, amikor az még kicsi. Mivel a repcebolha meglehetősen gyakori kártevő, nagyon sokszor tömegével lepi el a kelőfélben lévő repcevetéseket. Az időjárási tényező is nagymértékben befolyásolja a kártétel mértékét. Amennyiben a vetés utáni időszak melegebb – szárazabb, úgy a kártevők szaporulata is jelentősebb, ezért az AM – AGRO segítségével jó eséllyel tudjuk eliminálni ezen károsító tényezők jelenlétét a CYTHRIN® MAX nevű rovarölő szerrel, amely (cipermetrin 500 g/l) tartalmaz. Egy hektárra ajánlott dózis 0,05 l/ha.

Repcebolha

Bővebb info: www.am-agro.com

0915 378 591

pali.svoren@am-agro.com

Svoren Pál

 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?