Ezernél is kevesebb gazda jelentkezett a Zöld gázolaj projektre

Pozsony |

Az Agrárkifizető Ügynökség (PPA) figyelmeztette az agrárvállalkozásokat, hogy a zöld gázolajért járó támogatást igénylőknek az állami Datacentrum portálon legkésőbb augusztus 9-ig számlát kell nyitniuk. Akik ezt elmulasztják, nem kapnak támogatást.

Az Agrárkifizető Ügynökség (PPA) július első felében indította el az agrárcégek és gazdák regisztrációját a mezőgazdaságban felhasznált gázolaj utáni jövedékiadó-visszatérítéssel kapcsolatos projektre, amely keretében az érintettek éves viszonylatban együttesen 30 millió eurós támogatásra számíthatnak. A támogatásra jogosultak azonban kizárólag elektronikus úton nyújthatják be kérvényeiket, ezért legkésőbb augusztus 9-éig létre kell hozniuk számlájukat az állami Datacentrum internetes portálján (www.itms2014.sk).

„A Datacentrum legfrissebb adatai szerint ennek a kötelességének eddig ezernél kevesebb cég és gazda tett eleget, miközben a támogatásra jogosult kérvényezőknek bő egy hetük marad a bejegyzésre. Akik ezt addig nem teszik meg, nem kaphatnak támogatást a zöld gázolajra. Az egész folyamat ugyanis teljes mértékben elektronizált” – figyelmeztet Juraj Kožuch, a PPA vezérigazgatója.

Kožuch azonban arra is felhívta a figyelmet, hogy a számla létrehozására benyújtott kérvény nem helyettesíti a Zöld gázolaj projekttel kapcsolatos kérvényt.

„Akinek aktivizálták a számláját, az a PPA augusztusi felhívását követően a PPA honlapján (www.apa.sk) keresztül kérvényezheti az állami támogatás folyósítását”

– tette hozzá Kožuch.

A Zöld gázolaj projekt az első olyan állami támogatás a szlovákiai mezőgazdaságban, amely teljes egészében elektronikus formában valósul meg. A támogatás a speciálisnövény-termesztésre és az állattenyésztésre fókuszál. Az állattenyésztésben a támogatás a szarvasmarha-, a sertés-, a juh-, a kecske-, a ló- és a baromfitenyésztésre fordítható. A növénytermesztésben mindenekelőtt a kiválasztott gyümölcs- és zöldségfélék, a hüvelyesek, a kapásnövények, a burgonya és a cukorrépa termesztésére igényelhető, de kérhetnek dotációt az olajnövények – a mák, a len –, a komló, a szőlő és a gyógynövények termesztésére is. (sb)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?