Kihallgatta a NAKA Iveta Radičovát

Pozsony |

Iveta Radičová volt miniszterelnök szerdán vallomást tett a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökségen (NAKA) azzal a gyanúval kapcsolatosan, miszerint megvásárolták a képviselők szavazatát a 2010-es főügyészválasztáskor.

Beszélt a parlament akkori helyzetéről, az akkori tárgyalásokról, a kormány bukásának körülményeiről és arról, hogy életveszélyesen megfenyegették. A kihallgatás után azt mondta az újságíróknak, nincs bizonyítéka a szavazatvásárlásra.

Megjegyezte, hogy Dobroslav Trnka akkori főügyészt a Smer-SD akarta a posztra, de ehhez szavazatok hiányoztak a pártnak. „Meg kellett szerezniük ezeket a szavazatokat" - mondta, és hozzátette, a Smer-SD-t kell megkérdezni, hogyan szerezték meg őket. Radičovának nincs bizonyítéka arra, hogy megvásárolták a szavazatokat, de tudja, hogy „kemény harc folyt Dobroslav Trnka újraválasztása körül".

Hangsúlyozta, hogy a főügyészválasztás kiemelt jelentőségű volt a számára. Rámutatott a gazdasági érdekekre és összefonódásokra is. Szerinte ezek évek múlva be is bizonyosodtak.

„Ma, oly sok év elteltével bizonyosan tudjuk, hogy léteznek és léteztek gazdasági összefonódások az ügyészség, a rendőrség, az igazságszolgáltatás legmagasabb rangú képviselőivel" - mondta Radičová. Több ügyet is említett, amelyeket szerinte szőnyeg alá söpörték, például a Technopol, a Glance House vagy a Devin Bank ügyét.

Arra a kérdésre, hogy az SaS elnöke tájékoztatta-e a Marian Kočner vállalkozóval folytatott megbeszélés eredményéről, azt válaszolta, neki csak bejelentette, hogy létrejött a találkozó. „Nem tájékoztatott arról, mi hangzott el ezeken a megbeszéléseken, csak arról, hogy sor került rájuk. Csakhogy akkor pattant ki a Tengeri rózsa (Sasanka) ügy. Ne gondolja, hogy barátságos hangot ütöttem meg vele" - mondta.

A Híd volt képviselője, František Šebej is ott volt szerdán a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökségen. Azt újságíróknak úgy nyilatkozott, nincs közvetlenül tudomása arról, hogy valaki szavazatokat vásárolt. „Mindenfélét beszéltek. Már az is furcsa volt, hogy valaki a kormánykoalícióból javasolta Trnkát főügyésznek. Ez messziről bűzlött" - mondta. De azt nem tudja, valóban volt-e szavazatvásárlás. „Nyilvánvalóan voltak, akik spekuláltak Trnkával” - tette hozzá.

A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség nyomozója újból megvizsgálta a képviselők szavazatainak állítólagos megvásárlását a főügyészválasztással kapcsolatosan, Iveta Radičová kormánya idején, 2010 és 2012 között. A Ján Kuciak újságíró meggyilkolása ügyében folytatott vizsgálat kapcsán merült fel a szavazatvásárlás gyanúja. Az akkori választás idején az SDKÚ képviselője, Stanislav Janiš javasolta Trnkát a főügyészi posztra.

A Legfőbb Ügyészség Speciális Ügyészi Hivatala 2011. május 9-én megerősítette, hogy a rendőrség megszüntette a képviselői szavazatok 2010-es megvásárlására vonatkozó vizsgálatot, azzal az indokkal, hogy nem történt ilyen eset.
 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?