Hornyák: „Az első öt között végezni”

Hornyák Zsolt

Júniustól Hornyák Zsolt irányítja a labdarúgó NB I-ben szereplő Puskás Akadémiát. A 46 éves, köbölkúti származású vezetőedzővel a felcsúti Pancho Arénában beszélgettünk. 
 

Mikor keresték meg a felcsútiak?
Május közepén került sor az első találkozóra, akkoriban intenzív tárgyalásokat folytattam a prágai Spartával is. A második megbeszélésünk helyszíne a Pancho Aréna volt, csak ámultam, hogy milyen körülmények és feltételek vannak Felcsúton. Rendkívül korrektek voltak a vezetők, így gyorsan megegyeztünk, és 2+1 éves szerződésben állapodtunk meg. Magyar nemzetiségűként óriási kihívásnak tartom, hogy a Puskás Ferenc nevét viselő csapatot irányíthatom. Komoly célokat tűztünk ki, mindent megteszek azért, hogy sikeresek legyünk. 

Liberecben meghatározatlan időre szólt a szerződése, nem tartott attól, hogy nem engedik el?
Teljesítettük az elvárásokat, tetszetős támadófocival a hatodik helyen végeztünk. Pedig új csapatot kellett építenem, ráadásul a télen jó pénzért a Slaviához távozott a játékmesterünk, Petr Ševčík. A nyáron további kulcsemberek távoztak, így nem láttam további motivációt az előrelépéshez, mert ifjúsági játékosokkal nem lehet jó eredményeket elérni. Ludvík Karl klubtulajdonos szerette volna, ha maradok, ám megértette, hogy távozni akarok, ezért nem is gördített akadályt az elé, hogy máshol folytassam. Összességében sikeres évet töltöttem Liberecben. 

Csehországból is figyelemmel kísérte az NB I-et?
Természetesen. Teljesen képben vagyok, egyre színvonalasabb a magyar bajnokság, amelyben jó képességű idegenlégiósok játszanak. A Fradi és a Fehérvár viszi a prímet, bízom benne, hogy idővel a Puskás Akadémia is felzárkózik az élbolyhoz. 

Felcsúton is új csapatot kell építenie.
A tavaszi kezdőcsapatból nagyjából öten-hatan távoztak, igyekszünk őket pótolni. Jöttek új játékosok, és szerencsére az akadémiáról remek saját nevelésű játékosok jönnek ki. Mindig is lehetőséget adtam a tehetséges fiataloknak, itt sincs ez másként. Néhányan – nem akarok neveket mondani – nagyon biztatónak mutatkoznak. A futballisták hozzáállásával maximálisan elégedett vagyok, egy jó brigád van kialakulóban. Olyan csapatot akarok, amelyen meglátszik a kezem nyoma. Így volt ez Örményországban, Vlagyivosztokban és Liberecben is. 

Korábban azt nyilatkozta, hogy a felkészülés első tíz napja során eldönti, hogy kikkel számolhat.
Így is történt, ezután le is zártam a keretet. Az ausztriai edzőtáborba három kapust és húsz mezőnyjátékost vittem magammal. Én annak a híve vagyok, hogy ha csak lehet, labdával gyakoroljunk, még az erőnléti edzések 80 százalékát is így végezzük. 

Miként értékeli az új szerzeményeket?
A prágai Spartától érkezett ausztrál Golgol Mebrahtu eddig három gólt lőtt, remélem, az NB I-ben is eredményes lesz. A hórihorgas cseh csatár, David Vaneček az edzőmeccseken igazolja az elvárásokat, bízom benne, hogy a tétmérkőzéseken is így lesz. A Heracles Almelótól jött holland Yoell van Nieff univerzális ballábas futballistának számít. Az Eszékről visszatért nigériai Ezekiel Henty sérülés miatt később kezdte az edzéseket, de egyre jobban belejön. Biztató, hogy meccsről meccsre jobban játszanak az új szerzemények. 
 

Érdekes

Hornyák Zsolt

Született: 1973. május 1-jén, Párkányban
Klubjai játékosként: Slovan Bratislava (1991–1993, 1997–1998, 2002–2004), FC Košice (1993–1997), Inter Bratislava (1999–2001), Dinamo Moszkva (2001–2002), Páfosz (2004–2005), Hlučín (2005–2008)
Válogatott meccsek száma: 3
Sikerei játékosként: csehszlovák bajnok (1991/92), szlovák bajnok (1994/95, 1996/97, 1998/99, 1999/2000, 2000/2001)
Edzői pályafutása: Mika (2012–2013), Bananc (2013–2015), Vlagyivosztok (2017), Liberec (2018–2019), Puskás Akadémia (2019–?)
Sikerei edzőként: örmény bajnok (2013/14), örmény Szuperkupa-győztes (2012, 2014) 

Milyen poszton akart még erősíteni?
Feltétlenül szükségünk volt egy középhátvédre, örülök, hogy a napokban leigazoltuk a német Thomas Meissnert, a százkilencvenegy centis, huszonnyolc esztendős német játékos a holland első osztályból, a Willem II csapatától érkezett. Remélem, vele erősebb lesz a védelmünk. 

Urblík, Križan és Vlasko személyében három szlovákiai játékosa van a csapatnak. Kikre számít közülük?
Urblíknak reális esélye van a kezdőcsapatba kerüléshez, de természetesen meg kell küzdenie a helyéért. Vlasko még sérült, ám hamarosan már a csapattal készülhet. Križan viszont nem került be a bajnoki keretbe, majd elválik, hol folytatja. 

Miért NB II-es ellenfelekkel játszottak a felkészülés elején?
Meg akartam ismerni a játékosokat, ezért a nehéz erőnléti edzések után inkább másodosztályú ellenfeleket választottunk. De az ausztriai edzőtáborozás során már komolyabb riválisokkal találkoztunk. 

Mi az edzői filozófiája?
Az, hogy az ellenfél igazodjon hozzánk, ne pedig fordítva. Olyan univerzális csapatot akarok építeni, amely menet közben tudja változtatni a ritmust és a felállást. Mindig fejlődni akarok, és fokozatosan előre lépni. 

Milyen taktikai felállást alkalmaz a Puskás Akadémiánál?
A támadó foci híve vagyok, a 4-3-3-as vagy a 4-2-3-1-es rendszert fogjuk alkalmazni. De nálam nincsenek kötött posztok, élvezetes futballt akarunk játszani. 

Kik alkotják a szakmai stábját?
Polonkai Attila és Vanczák Vilmos a pályaedzőim, a kapusokkal Vezér Ádám foglalkozik, míg az erőnléti tréningeket a cseh Egon Kunzmann irányítja, akit Liberecből hoztam magammal. 

Miben lát különbséget a cseh, a szlovák és a magyar bajnokság között?
Erős, tempós és kiegyenlített a cseh pontvadászat, amelyben szinte minden mérkőzés háromesélyes. A szlovák élvonalban lassúbb a futball, mint Csehországban, csak a Slovan és a DAC játszik gyors focit. A magyar bajnokságra az anyagi stabilitás, a jó légiósok és a technikás futball a jellemző. 

Milyen céllal vágnak neki a szombaton kezdődő bajnokságnak?
Az első öt között akarunk végezni. Maximalista vagyok, bízom benne, hogy utána még feljebb tudunk lépni. 
 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?