A USA today riportere szerint Pozsony elbűvölő várossá alakult

Pozsony |

Rick Stevens világutazó az amerikai USA Today napilapban jelentette meg egy terjedelmes cikkben legutóbbi pozsonyi látogatásakor szerzett tapasztalatait.

„Szlovákia fővárosa, Pozsony, az egykori kietlen szellemváros, legutóbbi utazásaim egyik legnagyobb meglepetése” - kezdi a cikket Rick Stevens, aki európai utazási könyveket ír és utazási tippeket ad televíziós és rádiós műsorokban. Nemcsak az ízléses színekben pompázó óvárosi épületek, hanem a zsibongó presszók, kávéházak és az elegáns butikok is elnyerték tetszését. „A város keleti részében lévő valamikori ipari zóna felhőkarcolók erdejévé változott, a vár ragyogóan szép, hála a legutóbbi renoválásnak, és még a kommunizmus minden negatívumát magában hordozó komor ligetfalui lakótelep is kivirult. Csendesen meglapulva, nagyobb és erősebb szomszédai, Magyarország, Ausztria, Csehország és Lengyelország árnyékában, Közép-Európa legközepén, az előző rezsim torzításai, majd a csehek elnyomása után Szlovákia új életre kelt és elkezdett szárnyalni. Nem csoda, hiszen Pozsony és környéke a néhai kommunista blokk legdinamikusabban fejlődő régiója, és az egy főre jutó bevétele a legmagasabb valamennyi volt szocialista ország közül” - írja Stevens.

A pozsonyiak közül többen úgy gondolják, hogy Bécs és Pozsony nagyon jól kiegészítik egymást, mert amíg Bécs a higgadt, idősebb arisztokrata kávészürcsölők városa, addig Pozsony az élénk, fiatal, temperamentumos generáció fellegvára, hála a több ezer egyetemistának is, aki a városban tanul. Stevens szerint Pozsony sétálgatásra teremtetett, mert órákat lehet itt nézelődéssel, élményszerzéssel eltölteni, anélkül, hogy egyetlen cent belépőt fizetne a turista. Magasztalja az Óvárost a Fő térrel, bár „túl kicsi egy fővároshoz”, élmény a Lőrincz (Laurinská) utca, a Csarnok (Stará Trznica), melegen ajánlja a Duna parti sétányokat és a „nyugat-európai szintű bevásárlóközpontokat”, kihagyhatatlan a SzNF híd feletti UFO étterem, hála páratlan kilátásának.

„Bevallom, eddig nem nagyon érdekelt Pozsony. De az elmúlt két évtizedben egy elbűvölő várossá alakult át, és sugárzó energiája inspiráló hatással van minden látogatójára” - zárja lelkes beszámolóját a világutazó Rick Stevens a USA Today hasábjain.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?