Receptek

gdf

Krémes zöldborsóleves

Hozzávalók: 1 ek. olívaolaj, 1 közepes fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 40 dkg fagyasztott borsó, 5 dl zöldségalaplé, só, bors, petrezselyem, Cayenne-bors vagy erős fűszerpaprika.

Nagyobb edényben olajat hevítünk, és megpirítjuk benne az apróra vágott vöröshagymát. Ezután hozzáadjuk a lereszelt fokhagymát, egy percig pirítjuk, majd rátesszük a borsót, hozzáöntjük a zöldségalaplevet, és befűszerezzük. Addig főzzük, amíg a borsó meg nem puhul.

Amikor kissé kihűlt, leturmixoljuk. Ha túl sűrű, adhatunk még hozzá az alapléből. Újra felforraljuk, és szükség szerint utánfűszerezzük.

Tipp: Fogyaszthatjuk azonnal, de hidegen, egy kis mentalevéllel megszórva is finom.

 

Tepsis csirkecombok

Hozzávalók: 8 csirkecomb, só, bors, szárnyasfűszer-keverék; mártás: 1 citrom leve, 4 ek. méz, 2 ek. szójamártás, 2 gerezd fokhagyma, 1 tk. gyömbér, 2 ek. szezámmag, 1 púpozott ek. étkezési keményítő.

A tepsit vékonyan kikenjük olívaolajjal, aztán beletesszük a csirkecombokat. Sózzuk, borsozzuk őket, beszórjuk szárnyasfűszer-keverékkel, és 175 fokon 35 percig sütjük.

Közben elkészítjük a mártást: a hozzávalókat lábasban összekeverjük, s folyamatos kevergetés közben 5 percig főzzük.

A megsült combokat lekenjük szósszal, megszórjuk szezámmaggal, majd visszatéve (kb. 10 perc alatt) pirosra sütjük.

Tipp: Köretként borsós rizst adhatunk mellé.

 

Zöldborsós csirkemáj

Hozzávalók: 50 dkg csirkemáj, 20 dkg zöldborsó (fagyasztott is jó), 1 vöröshagyma, 1 ek. pirospaprika, 1 paradicsom, 1 paprika, 4 ek. étolaj vagy zsír, kevés bors, 1 tk. só.

A zöldségeket megtisztítjuk, majd apró kockákra vágjuk. A megmosott, -tisztított májat feldaraboljuk.

Lábasban vagy mélyebb serpenyőben olajat hevítünk, és a hagymát üvegesre pároljuk rajta. Hozzáadjuk a felkockázott paprikát, paradicsomot, s pár percig együtt pároljuk őket. Rászórjuk a pirospaprikát, elkeverjük vele, aztán mindjárt hozzáadjuk a zöldborsót.

Felöntjük 1 dl vízzel, sózzuk, borsozzuk, s lefedve 5-10 percig pároljuk (míg a borsó félig meg nem puhul). Hozzáadjuk a májat, majd (kb. 10 perc alatt) puhára pároljuk.

Tipp: Ha több szafttal szeretnénk, akkor még adhatunk hozzá egy kevés vizet, és összefőzzük. Vigyázzunk, hogy a májat ne szárítsuk ki! Krumplipürével köríthetjük.

 

Mentás csokitorta

Hozzávalók: 25 dkg cukor, fél csokor menta, 12,5 dkg vaj (+ a formához), 2 tojás, 25 dkg liszt, fél tasak sütőpor, 6 dkg kakaópor; krém: 3 dl tejszín, 1 ág menta, 20 dkg étcsokoládé.

Mozsárban összenyomkodjuk a cukrot a menta lecsipkedett leveleivel. Hozzáadjuk a vajat, és habosra keverjük. Ezután elvegyítjük a tojásokkal és néhány ek. liszttel, majd belekeverjük a megmaradt lisztet, a sütőport és a kakaót. Hozzáöntjünk a meleg vizet, s az egészet alaposan kidolgozzuk. A masszát két 20 cm-es kerek, kivajazott tortaformába öntjük, és 180 fokon 25 percig sütjük.

A krémhez a tejszínt felforraljuk a mentával, aztán 30 percig pihentetjük. Kiemeljük az ágat, a tejszínt újra felforraljuk, és ráöntjük a feldarabolt csokoládéra. Kevergetjük, amíg sima nem lesz, majd hagyjuk kihűlni. Az egyik tortalapot megkenjük a krém harmadával, ráillesztjük a másikat, és az egész tortát lekenjük. Hagyjuk megdermedni, aztán cukrozott mentalevelekkel és ízlés szerint gyümölccsel díszítjük.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?