Mikor küldhetjük vissza az ételt?

pnn

Tisztelt Szerkesztőség!

Egy meglehetősen drága étteremben vacsoráztam a feleségemmel a minap Komáromban, és a mártásban legyet találtam. Sajnos csak azután, hogy már több mint a felét megettem. Szóltam a pincérnek, mire ő azt mondta, hogy jó trükk, biztosan én fogtam a legyet, és beletettem, de ezzel nála ne próbálkozzak. Lehet olyan vendég, aki jóllakik, aztán fog egy legyet, vagy hazulról viszi a zsebében, és az ételbe teszi, hogy ne kelljen fizetnie? Mi kifizettük a vacsorát, amelynek a felét otthagytuk, de többet biztosan nem megyünk abba az étterembe. Azt szeretném megkérdezni, mikor van a vendégnek joga visszaküldeni az ételt, és hogy a személyzet megkérdőjelezheti-e, hogy igazat mond.

Jelige: Légy a mártásban


 

Annak, hogy a vendég nem elégedett az étellel, több oka is lehet, és jobb helyeken ezt a személyzet mindig igyekszik orvosolni. Az első alapszabály: rendeléskor pontosan mondjuk el, mit szeretnénk, például hogy nem kérünk a tésztára fokhagymát, a mártásba csípős paprikát vagy a palacsintára diót. Ha ennek ellenére a felsorolt alapanyagok találhatók az ételben, szó nélkül ki kell cserélniük. Ezért mindig érdemes tüzetesen áttanulmányozni az étlapot vagy megkérdezni a pincért, mit tartalmaz egy-egy étel. Ha ezt nem tesszük meg, utólag nehéz reklamálni, hogy a pancettás spagettin szalonna van, merthogy a pancetta épp egy olasz szalonnafajta.

Nem érdemes a kiszolgáló pincérrel veszekedni, ő csak azt hozza ki, amit a konyhán kap. Ha valami nem tetszik, diszkréten szóljunk, rendes helyen azonnal felajánlják a cserét, vagy máshogy – például ingyendesszerttel, itallal – kárpótolják a vendéget.

Ha az étel romlott, túlsózott, túlfőtt, nyers, vagy legyet, követ, hajszálat, bármi oda nem illő dolgot találunk benne, ne együk meg. Amint pár falat után észleljük a hibát, küldjük vissza. Az etikett szabályai szerint ez nyolc esetben indokolt:

  • ha az étel túl pikáns, és erre előre nem figyelmeztettek;

  • ha nincs jól megfőzve, megsütve;

  • ha túlfőzték, megégették;

  • ha hidegen hozzák az asztalra;

  • ha túlsózott;

  • ha nem azt kapjuk, amit rendeltünk;

  • ha olyasmit találunk az ételben, aminek ott semmi helye;

  • ha az étel allergéneket tartalmaz, és ezeket az étlapon nem tüntették fel.

A teljes cikk a Vasárnap 30. számában jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?