Kisasszonyok – minden mennyiségben

k

Louisa May Alcott 19. századi amerikai írónő romantikus sorozatában a March család életébe nyerünk bepillantást négy szinte teljesen különböző lány: Meg, Jo, Beth és Amy szemén keresztül. Meg kifinomult fiatal hölgy, aki örökös derűjével minden helyzetből így vagy úgy kilábal. Jo vad, fiús lány, aki imád gúnyolódni, és fittyet hány az illemre. Beth csöndes, félénk és végtelenül önfeláldozó. Amynek mindig nagy a szája, már tizenkét éves korában fennkölt modorban beszél, s hatalmas gazdagság után áhítozik.

Az első könyv, a Kisasszonyok (Little Women) az amerikai polgárháború idején, az éhínség közepette játszódik, ám ebből az olvasó semmit sem érzékel – Marchék nélkülöznek ugyan, de mintha bármilyen nyomorúság valahogy megkerülné az ő békés kis otthonukat. A lányok összebarátkoznak a szomszédba költöző Theodore Laurence-szel, akit csak Laurie-nak becéznek. A szemtelen és kicsit könnyelmű, de jószívű fiatalember azonnal megnyeri a March család szívét. Hamarosan „titkos társaságukhoz”, a Pickwick Clubhoz is csatlakozik, ahol a lányok és ő leginkább különféle melodrámákat adnak elő az írói babérokra törő Jo tollából.

A Kisasszonyok szirupos idillisége után a borzasztó címet viselő Jó feleségek (Good Wives) története egy kicsit árnyaltabb. Meg férjhez megy, ám szembe kell néznie a valóság és az ábrándjai közötti különbségekkel. Jo és Amy nekivág a világnak, hogy megvalósítsa régóta dédelgetett álmait. Beth pedig egyre többet mereng magányosan, az arca megváltozik, s a család lassanként rájön, hogy valami visszafordíthatatlan változás vesz erőt rajta…

Úgy tűnik, hogy Laurie egyre eltávolodik Marchéktól, de végül bebizonyosodik, hogy az ő bensőséges viszonyukat semmilyen külső vagy belső erő nem teheti tönkre. A Jó feleségek a műfajhoz képest sok meglepő fordulattal szolgál, de végül mindenki megtalálja a helyét, s az olvasó ismét nyugodtan és kellemes érzéssel a szívében csukja be a könyvet.

Louisa néni imád moralizálni, és ez néha agyára megy az embernek; a fordítások egyenesen szörnyűek (kíváncsi lennék, ki hallotta már a kapitális, felserken, kárpál, kóklerkedik, rovancsol kifejezéseket…), a történetnek egyértelműen nincs túl sok köze a realitáshoz, viszont ki ne vágyna arra, hogy egy ilyen békés, idilli világban éljen, mint Marchék? És ha az írónő formában van, a humora is rendkívül jó, Amy gyerekkori beszólásait, Jo és Laurie szócsatáit mindig nagy élvezettel olvastam. Apropó, Jo és Laurie. Talán ők voltak a legemberibb szereplők a könyvben, és azonnal helyet is szorítottak maguknak a kedvenc szereplőim listáján. Egyszerűen nem lehet nem szeretni őket.

A sok cukormáz alatt pedig, ha az ember jól figyel, előáshat néhány érdekes dolgot. Habár a 19. század közepén-végén járunk, a March család igencsak haladó szellemű: feltétel nélkül támogatja a lányokat álmaik megvalósításában, még akkor is, ha a nőknek akkoriban jóval kisebb tér jutott. Jo azt vallja, hogy soha nem megy férjhez, és egészen fiatal korától publikál, Amy festeni tanul.

A Kisasszonyokból és a Jó feleségekből több film és tévésorozat is készült, 1917-től 1978-ig hat kevésbé ismert adaptációt ért meg, kettő közülük némafilm.

A leghíresebb minden bizonnyal a három Oscar-díjra jelölt 1994-es változat, amely ugyanolyan varázslatos és bájos, mint a regény, de egy kicsit felfrissítették a történetet, megszabadították az elavult dolgoktól. Winona Ryder számomra a tökéletes Jo, a Laurie-t alakító Christian Bale-lel is nagyon meg voltam elégedve, és hát Amy szerepére ki lehetett volna testre szabottabb választás, mint Kirsten Dunst. A filmben egyébként Susan Sarandon és Claire Danes is feltűnik. Ez a verzió egybedolgozta a Kisasszonyokat és a Jó feleségeket, így rengeteg fontos dolog kimaradt. Mindenesetre kellemes szórakozást nyújtó, megható adaptáció készült, amely karácsony tájékán egy forró kakaó mellé tökéletes.

Ezt követte a 2017-es minisorozat, melynek a szereposztása nekem egy kis csalódást okozott, de a látvány kétségkívül szemet gyönyörködető: az otthonos házbelsők, ruhák és a havas táj…

A regény első kiadásának 150. évfordulója alkalmából 2018-ban modernizált filmváltozat született, az előzetes meggyőzött róla, hogy ezt semmi pénzért nem akarom megnézni. Úgy tűnt, nagyon kiforgatták a történetet, és én úgy érzem, a Kisasszonyok a maga korában – a 19. században van jó helyen.

2019 karácsonyán debütál egy újabb feldolgozás, a film forgatókönyvírója és rendezője a Lady Birdről ismert Greta Gerwig. Többek között Emma Watson, Saorsie Ronan, Meryl Streep és Timothée Chalamet szerepel majd benne. Kíváncsian várom, vajon mi újat tudnak még kihozni belőle.

Benyovszky Adél

A teljes cikk a Vasárnap 30. számában jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?