A fizetésekhez képest drága Szlovákiában a tankolás

Olcsóbb lesz a tankolás
Pozsony |

A szlovákiai töltőállomások eleve a legdrágábbak közé tartoznak régiónkban, ha azonban a fizetéseket is figyelembe vesszük, csak a románoknál és 
az ukránoknál vagyunk jobb helyzetben – derül ki a Picodi.com legfrissebb elemzéséből.

A benzin kereskedelmi ára rengeteg összetevőtől függ: kezdve az olaj világpiaci árától, a helyi adókon át egészen a kereskedők nyereségéig mind-mind befolyásolják a végső fogyasztói árat. Az üzemanyag literenkénti ára naponként, hetenként változik, egyes országokban akár óránként is. Az olaj és az üzemanyagpiac kiszámíthatatlansága ellenére, az internetes áruházak aktuális kedvezményeit egy helyen összegyűjtő Picodi elemzői csapata utánajárt, hány liter üzemanyagra volna elég egy átlagos fizetés régiónkban és Európa többi országában. Hogy erre választ kapjanak, a vizsgált országok hivatalos statisztikai oldalán feltüntetett, átlagos havi nettó kereseteket vették alapul; az üzemanyagárak vizsgálatakor a 2019 első félévéről szóló, globalpetrolprices.com által készített listából indultak ki. Az itt feltüntetett literenkénti mennyiség kiszámolásához az átlagfizetést elosztották 1 liter üzemanyag átlagos nettó eladási árával. Az árfolyamváltáskor az elmúlt 90 nap adatait használták fel.

Szlovákiához legközelebb az erőforrásokban igen gazdag Oroszországban lehet a legolcsóbban benzinhez jutni – átlagosan 63 eurócentbe kerül egy liter. Ezzel szemben a legdrágább helynek Norvégia bizonyult, átlagosan 1,70 eurót kell fizetni egy liter üzemanyagért. Szlovákiában ugyanez 1,32, Magyarországon pedig 1,17 euró körül mozgott. A legjobb fizetés–üzemanyagár arányt Svájcban és Luxemburgban találták. Az átlagos havi fizetés 3388 és 2827 liter üzemanyag megvásárlására elegendő. Norvégiában ez a mennyiség 1989 liter, és ezzel a vizsgált 42 ország listáján a harmadik helyen végzett.

Szlovákia 30. az említett rangsorban, „mindössze” 586 liter üzemanyagra futja egy havi átlagos nettó jövedelemből, amely a Picadi elemzése szerint Szlovákiában 773 euró.

Egy átlagos szlovákiai sofőr ezzel jóval rosszabb helyzetben van, mint például egy német, viszont előrébb végzett mint Románia (31. hely, 559 literrel). Magyarország 29. a rangsorban, ott 618 liter üzemanyagra futja egy havi átlagos jövedelemből. Csehországban 768, Lengyelországban 711, Ausztriában 1817 litert tankolhatnak az ottani átlagbérből.

Moldova, Ukrajna és Albánia a sereghajtók. Ezekben az országokban nem egész 300 liter üzemanyagot tudnának vásárolni a helyiek egy-egy havi fizetésből. Ez mindössze az 1/10-e az európai top országokénak.

Hogy még pontosabb képet kapjanak, a Picodi elemzői 6 kontinens több mint 100 országának árfolyamát vették górcső alá. Az első helyen Venezuela végzett, ahol 1 liter benzinért mindössze 0,000000002 eurócentet kell fizetni. Az 26 eurós átlagos fizetéssel több, mint 14 milliárd liternyi üzemanyagot lehetne vásárolni. Ugyanakkor, az ott élők nincsenek irigylésre méltó helyzetben, hiszen gazdasági válsággal és komoly inflációval küzdő országról beszélünk.

A Perzsa-öböl országai (Katar, Kuvait és az Egyesült Arab Emírségek) magasan nyertek az összehasonlításban 1 liter üzemanyag körülbelül 0,4 eurócentbe kerül, egy átlagos fizetésből pedig 4900–6476 literre futja. Az élmezőnybe került továbbá az Amerikai Egyesült Államok és Kanada is: a magas fizetéseknek és a feldolgozott nyersolaj mennyiségnek köszönhetően nem is csoda. Svájc és Luxemburg „mindössze” a magas jövedelmek miatt végzett előkelő helyen.

Világszinten Madagaszkár (42 liter), Tádzsikisztán (131 liter) és Zambia (137 liter) kullog a sor végén. Nigéria szintén egy érdekes példaként tűnt fel a felmérésben. Annak ellenére, hogy az ország nemcsak kitermel, de fel is dolgoz és exportál olajat és üzemanyagot – emiatt olcsónak is tűnhet az eladási ár (0,36 eurócent), a rettentően alacsony fizetések miatt (179 euró) csak 501 litert tudnának venni az ott élők. (mi)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?