Nem voltak bejelentve a sertéspestissel megfertőződött sertések

Háztájiban nevelt disznók fertőződtek meg afrikai sertéspestissel a Tőketerebesi járásban fekvő Őrösben. A gazda nem jelentette be az állategészségügyi felügyeletnek, hogy négy disznót nevel odahaza, az állatokat már elpusztították. Azt egyelőre nem tudni, hogyan fertőződtek meg. Az agrártárca nemzeti szakértői bizottságot hozott létre a sertéspestis szlovákiai megjelenése miatt.

A korábban meghirdetett szigorú óvintézkedések segítettek eddig, hogy nálunk ne jelenjen meg a sertéspestis, holott a környező országokban már korábban felbukkant. Sajnos a törvényi kötelezettségek megsértését most az egész falu és az összes ottani sertéstenyésztő megszenvedi

- jelentette ki Gabriela Matečná (SNS) földművelésügyi miniszter.

Még egyszer, utoljára felhívom mindenki figyelmét, aki odahaza sertést nevel és még nem jelentette be, hogy haladéktalanul tegye ezt meg a regionális állategészségügyi felügyeletnél. Nemcsak saját maguk, hanem a barátaik, szomszédaik érdekében is

- jelentette ki a miniszter.

A tárca állásfoglalása szerint a bejelentett sertések gazdái „intenzív kommunikációs kampány részesei az afrikai sertéspestis megelőzését illetően”. Az állategészségügy tapasztalatai szerint a nagy sertéstelepek jobban védve vannak a sertéspestistől, mint a háztáji állatok.

Az afrikai sertéspestis szlovákiai felbukkanását csütörtökön (július 25.) jelentette be a minisztérium.

„Őrösben a fertőzés gócpontjától számított három kilométeres körzetben mobil egységünk az önkormányzattal és a rendőrséggel együttműködve a helyszínen elaltatja az összes sertést, elvégzi a fertőtlenítést és elszállítja az állatokat a kafilériába” - jelentette ki Jozef Bíreš, az Állami Állategészségügyi Felügyelet igazgatója. A szakértők még vizsgálják, hogyan fertőződtek meg a sertések.

Őrös a magyar határ közelében fekszik, a faluban körülbelül 30 disznót nevelnek 13 háztájiban. Ha a gazda bejelentette, hogy sertést tart, az állam kárpótolja az állatok elpusztítása miatt.

Az afrikai sertéspestis tünetei könnyen felfedezhetők, az állatoknál hőemelkedés és hasmenés jelentkezik, bőrük véraláfutásos lesz a rovarok csípése nyomán, és kevesebbet esznek. A hivatal figyelmeztet, hogy rendkívül fontos azonnal bejelenteni az állategészségügynél, ha ilyen tünetek jelentkeznek.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?