Meghalt Rutger Hauer

gg
Los Angeles |

 Rövid betegség után 75 éves korában meghalt Rutger Hauer holland színész, aki Ridley Scott 1982-es Szárnyas fejvadászának legendás karaktereként vonult be a filmtörténetbe, de számos thrillerben, kalandfilmben és akciófilmben is játszott. 

Amszterdamban nevelkedett, fiatalon dolgozott teherszállító hajón, villanyszerelőként és ácsként, miközben esti iskolában színészetet tanult. Elsőként a szintén holland Paul Verhoeven látta meg benne a lehetőséget, az a rendező, aki később az Emlékmással és a Robotzsaruval futott be Hollywoodban. Az 1973-as Törökgyümölcsök (Turks Fruit) a huszadik század legsikeresebb holland filmje, a kritikusok szerint Hollandia válasza a Love Story-ra – Hauer egy szobrászt játszik benne, aki beleszeret egy tragikus sorsú fiatal nőbe. 
Később, az 1980-as években már az USA-ban építhette karrierjét, legtöbbször főgonoszokat játszott akciófilmekben. Első hollywoodi filmje az 1981-es Fantom az éjszakában volt, ebben Sylvester Stallonéval játszott együtt. Ő alakította a kapzsi vállalatigazgatót Christopher Nolan első, 2005-ös Batmanjében, feltűnt Robert Rodriguez első Sin City-filmjében, és karrierje során 170-nél is több kisebb-nagyobb szerepet játszott el. 

Azzal a monológgal búcsúzunk tőle, amit az általa alkakított Roy Batty mond a halála előtt a Szárnyas fejvadász végén, a háztetőn. Az eredeti szöveget a színész alaposan meghúzta és átírta a forgatás előtti napon, a legszebb hasonlatot pedig („ezek a pillanatok el fognak veszni az időben, mint könnyek az esőben”) ő találta ki.

„Én olyan dolgokat láttam,  amiket ti emberek el sem hinnétek. Lángoló csatahajókat az Orion peremén. Gyilkos sugarakat a Tannhauser-kapunál. Ezek a pillanatok elvesznek az időben, mint könnyek az esőben. Az idő lejárt."

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?